A casa vingueren,

de casa ens tragueren

ÀNGELA FERRER I MATÓ. girona.

Jo quan viatjo sempre procuro adaptar-me als costums dels llocs visitats. He estat en molts països àrabs i ni se m´ocurriria vestir-me com ho fan actualment moltes noies (les he vistes passejant per la Rambla gironina, amb sostenidors i calcetes ). Estaria segura que aniria a parar a la garjola. A Síria no vaig poder entrar en un bar només perquè sóc dona. Per visitar una mesquita xiïta em va caldre tapar-me totalment i que ni s´adonessin que era una europea. Per entrar a qualsevol lloc de culte, sigui de religió àrab, budista o fins i tot brahamanista (Índia) sempre m´he adaptat a les normes del país en qüestió i no parlem de l´Aràbia on les prohibicions són tantes que val més no anar-hi.Llavors jo em pregunto: Per què els nouvinguts poden passar-se els nostres costums per allà on els peti o vingui de gust? Per què burques, hijabs? i masclisme a l´última expressió? El que haurien de fer és aprendre a ballar sardanes, a parlar català, a vestir-se segons els cànons del lloc on s´estableixen... segur que serien molt més ben acollits.

Per a més inri, el senyor Puigcercós va declarar que caldrà fer escoles «concertades» musulmanes, una despesa més per a un país empobrit per la crisi, llavors vaig veure una desfilada de moda només per a dones que usin hijab... El que em quedava per veure. A qualsevol país àrab es podria fundar una escola cristiana o fer una passarel·la de biquinis i/o roba que deixa al descobert parts íntimes de la dona? Els asseguro que no.

En català ho tenim clar: «a casa vingueren, de casa ens tragueren». Res d´integració, sí intentar que nosaltres assimilem les seves maneres, retrògades i gairebé medievals. Vuit-cents anys ens dominaren per la força,no ho intentaran ara per la via pacífica? I que quedi clar que de racista no en tinc res, només demano catalanització!

Pujada de l´IVA i caiguda del poder adquisitiu

Pedro J. Piqueras Ibáñez. GIRONA.

Llegeixo a la premsa escrita, escolto a la ràdio i veig a la TV «la gran notícia», el dia 1 de juliol va entrar en vigor la pujada de l´IVA: del 16% al 18% en el de tipus general i del 7% al 8% l´especial.

El primer pensament que m´ha arribat al cap és que avui comença a disminuir el meu poder adquisitiu i per tant el saqueig de gairebé tots els ciutadans; especialment dels que hem de viatjar en vehicles propis, a causa de circumstàncies alienes a la nostra voluntat. O bé perquè les nostres limitacions ens impedeixen caminar per a utilitzar un transport públic, això suposa omplir de combustible el dipòsit del vehicle amb freqüència. A més hem d´utilitzar el telèfon, energia elèctrica, l´aigua, etc. Per molt que la Sra. De la Vega digui que no afecta la butxaca dels ciutadans? Carai! si afectés i molt... A ella tal vegada no però al ciutadà del carrer segur que sí.

Teòricament, el Govern recaptarà una mica més de 5.000 milions d´euros, mesura criticada no només per l´oposició sinó també per la majoria dels grups socials: acadèmic, agents econòmics? El problema és que mentre el Govern creu que reduirà el dèficit públic (no per mitjà de reduir despeses sinó per la d´augmentar impostos), els crítics opinen que la mesura en escurçar el poder adquisitiu de la població, especialment a les rendes més baixes com és el meu cas, frenarà el consum privat. I tot això pel fet que no es van prendre mesures quan s´havia de fer i ara es fa de pressa i molt malament, el tema és més greu si li afegim la poca oportunitat del moment que es pren, que pràcticament coincideix amb la congelació de les pensions i la baixada del sou als funcionaris i parafuncionaris. Tot un èxit, com els anteriors de nostre Govern central.

Com protegim

el medi marí?

Francesc Mir Maristany. Mont-Ras.

Assabentat que ens volen acotar una sèrie de milles quadrades per protegir el medi marí amb la Reserva de les Illes Formigues que fins avui ha creat tanta polèmica, he de denunciar que durant les meves vacances, passejant amb una xalana, de Palamós fins a les Illes Formigues, es veuen extensions de brutícia de tota mena orgànica i inorgànica, en aquest àrea que ens volen vendre com una zona per protegir. No serà necessària aquesta Reserva per impedir-nos fondejar i ­banyar-nos en aquesta preciosa zona, ja que ens ho impedirà abans la porqueria emesa per la Depuradora de Castell. Abans de gastar-se els nostres diners amb una inversió polèmica i prohibitiva, com és la futura Reserva de les Illes Formigues, l´administració hauria de millorar les precàries infraestructures de depuració de les aigües residuals de la zona.