Através d'Eva Prenafeta, l'Aitor Roger m'ha facilitat el número 2000 de la revista RECVLL de Blanes que s'acaba de publicar. Aviat és dit! A Eva Prenafeta, jove i dinàmica, l'he coneguda al Rotary Club de Blanes, gràcies a la incansable Carme Gironès que em va "embolicar" en una col·loquial sobretaula sobre Jacint Verdaguer i Joaquim Ruyra. El motiu? Els 25 anys de la Fundació del Rotary Club d'aquesta vila marinera. En cultura, tot lliga. Només és qüestió d'estirar el fil.

RECVLL, des de la seva fundació (1920), conferí a Blanes el batec cívic i ciutadà. El començament fou humil: un cartipàs de vint pàgines, escrites a mà. Titulat Recvll d'Or se subtitulava, "Manuscrit d'escriptors novells". Conservo encara el facsímil que l'any 1995 m'oferí el director i ànima de la revista, el recordat Benet Ribas i Fugarolas amb qui tan sovint havíem parlat de Junceda i de Ruyra. M'escrivia: "Enguany RECVLL compleix setanta-cinc anys al servei de Blanes i de Catalunya". Com un tema de fons, els dibuixos de Junceda i l'ombra benefactora de Ruyra, en alguns números d'homenatge. El primer, un monogràfic quan l'autor de Marines i Boscatges-encara vivent- complí els 75 anys. (Recvll, 565).

El segon, amb motiu del Centenari del naixement (Recvll, 887). A la pàgina 19, la poesia que li dedicà Josep M. de Sagarra: En la inauguració del monument de Joaquim Ruyra a Blanes. Aquesta poesia, que no hem sabut trobar a les Obres Completes de Sagarra, comença amb regust de salmastre:

Avui, pedra i arrel, soca i escuma, / vidre del mar, pessigolleig del vent /us voldria sentir com una suma / de silencis, com un pur pensament.