Feia temps que no vivíem un mes d'agost a les comarques gironines amb tantes inclemències meteorològiques. Sol, núvols, tempestesÉ que espanten la majoria de forasters de les platges. Malgrat tot, encara avui els turistes que arriben a la majoria d'indrets de la Costa Brava busquen el sol que se'ls nega en els seus països d'origen. Però quan les vacances s'associen al mal temps, és imprescindible cercar alternatives per entretenir la família al llarg del dia. És per això de la necessitat de gaudir d'ofertes atractives tant als pobles com a les ciutats. Certament que Barcelona, des de la celebració dels Jocs Olímpics, és una destinació imprescindible que té un grau d'acceptació molt important per una munió de gent que a la capital de Catalunya gaudeix d'una sèrie d'activitats realment interessants.

Sigui per la crisi econòmica o bé per manca d'idees des de ja fa molt temps que des de les comarques gironines no sorgeix cap idea nova quant a aquest turisme alternatiu que es reparteix entre la gastronomia, la cultura o les festes populars. Si bé des d'un punt de vista gastronòmic podem competir amb qualsevol indret de la resta de l'Estat espanyol atesa la gran diversificació d'un sector que ofereix des d'establiments amb estrella Michelin fins a petits hostals o fondes de poble on la qualitat dels seus plats és excel·lent, la inversió en nous productes turístics ha estat en aquest darrers temps més aviat minsa.

I així tenim com la proposta continua essent la mateixa que ja coneixem des de fa dècades: el call jueu de Girona, el Museu Dalí de Figueres, el pont de Besalú, el jaciment iber d'Ullastret, el santuari de Núria, els Jardins de Blanes o Lloret, el monestir de Sant Pere de Rodes, l'estany de Banyoles, les ruïnes d'Empúries, el parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà o la zona volcànica de la Garrotxa.

Avui cal fer ja un pas més endavant i no n'hi ha prou amb les zones idíl·liques i de primer nivell de la Costa Brava. Tots els pobles -per petits que siguin- tenen regidors o regidores de Turisme i tothom continua fent els projectes i promocions pel seu compte. Arriba el moment que ja sigui des del Patronat de Turisme o des de la Generalitat es pensi en un nou impuls per a un sector bàsic per a salvar l'economia catalana i espanyola. Els competidors potencials com Croàcia o Montenegro, per exemple, presenten destinacions turístiques com les nostres, si bé és cert que encara no gaudeixen en global d'una infraestructura de primer nivell. Però compte perquè en un espai molt curt de temps es poden fer seus percentatges importants de turisme que encara veu capdavantera l'oferta de les nostres costes.

De ben segur que podríem encetar un debat intens en aquesta qüestió, però seria bo que des de la Diputació de Girona es fes un esforç a la recerca d'un pacte global entre els municipis, per tal d'aconseguir una inversió en un equipament de primer nivell que afavorís el conjunt del territori. Massa vegades ens perdem en localismes que no porten enlloc, però per molt que tinguem un passat i un present de lideratge, no podem oblidar un futur que passa necessàriament per una renovació que també ha de ser d'idees.