Una ciutat sempre és a mig fer, diuen els pensadors, i és de bon creure. L'anar-la fent té més motivació en una ciutat educadora. Per èpica que sigui l'escenografia cal propiciar l'aprenentatge dels llocs i l'oportunitat de noves lectures, sobre silencis d'èpoques ben guardades. Aquests propòsits motivaren uns gironins a organitzar un desvetllament literari al cor del Barri Vell. És l'any 1994 quan es realitza la primera Nit de Poetes, iniciada per l'Associació de veïns i botiguers de Cort Reial i rodalies. S'apropa la poesia a un lloc clau del Barri Vell, les escales de Sant Martí. La poesia, cal·ligrafia del llenguatge, realitza una mena d'obertura de curs cultural. L'esdeveniment arrela molt bé al calendari anual, cada divendres següent a l'11 de setembre, i a partir del 2oo4 l'organització passa a Coordinadora Nit de Poetes i Amics de la Unesco de Girona. Es tracta d'una joiosa celebració de la poesia amb una presentació fidel als orígens que permet escoltar poesia, diem-ne sortint del forn dels seus autors, i d'altres creacions de reconeguda solera, i també és tradició retre homenatge a un poeta ja traspassat, homentage que pren format amb l'escenificació d'un guió a partir de selecció de poemes i tractament escènic.

Nit de Poetes presenta enguany una novetat. El creixement de popularitat del Barri Vell de Girona s'ha produït, també, quant a expansió juvenil que ha convertit la rodalia de l'escenari inicial de Nit de Poetes en un espai de no bon compartir amb la necessària comoditat d'escoltar degudament una celebració de poesia. Tot respectant aquell esbarjo, localitzat a la veïna plaça, Nit de Poetes decideix buscar un nou emplaçament i el troba a la plaça de les Magnòlies, Generalitat de Catalunya a Girona, el pati d'entrada a l'abans Hospital de Santa Caterina, una construcció que es va començar al segle XVII. Es tracta, doncs, d'un espai també històric, amb altra història, és clar. En una bona època pretèrita de restauracions gironines el pati va ser objecte d'una decoració amb repertori ornamental barroc, obra del recordat artista gironí Josep M.Busquets. L'àmbit té l'aire reposat que acollirà Nit de Poetes, demà divendres dia 17, a fi que l'esdeveniment pugui seguir el fil d'aquella "ombra sensible", com diu un poeta referint-se a la poesia.

A la primera part, Nit de Poetes donarà a conéixer unes obres dels poetes d'avui Xavier Diez, Vicenç Llorca, Laia Noguera, Vinyet Panyella, Jaume C.Pons Alorda, vinguts de diferents punts de Catalunya, convocats i presentats per Lluís Lucero. A continuació, versos del portuguès Fernando Pessoa (1888.1935). I es recupera la notable presència d'uns poetes molt joves, llorejats a Jocs Florals escolars. Les entranyables recuperacions continuen: a la segona part va l'homenatge a Carles Fages de Climent (1902-1968 ) i la redacció del guió corresponent és de Narcís-Jordi Aragó, qui durant dèu anys de Nit de Poetes ja va elaborar els guions d'homenatge a poetes il·lustres. I la posada en escena d'aquesta part va a càrrec del director de teatre Martí Peraferrer, un altre veterà d'excel·lent memòria entre el públic addicte. Els actors són: Mateu Ciurana, Julieta Cortina, Isabel Aymerich, Tana Gratacós, Josep M. Alejandre, Josep M. Masferrer i Josep M. Canaleta.

Aquesta és la setzena edició de Nit de Poetes. Ve a dir-nos que la ciutat no s'exhaureix entre pedres de filigrana medieval,a la riba dreta, perquè el mateix riu que ara es traspassa recorda que l'aigua sí que se'n va, però el riu- com un reg generós de les bones lletres- es queda entre nosaltres i en són testimoni els ponts de la continuïtat que tothom desitja.