14 de octubre de 2010
14.10.2010
40 Años
40 Años
EDITORIAL

un centre de referència amb seu a blanes

14.10.2010 | 03:44

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes està d'aniversari: es compleixen 25 anys de la seva creació i s'han programat nombroses activitats per donar a conèixer millor un equipament que ha contribuït a situar les comarques gironines en el mapa de la recerca científica.

El que havia de ser una residència per a investigadors impulsada pel prestigiós científic català Joan Oró és avui un centre de referència en la recerca relacionada amb l'ecologia marina i l'aigua dolça, amb un nou edifici a punt d'estrenar, un centenar de treballadors, nombrosos projectes en marxa, un conveni per expandir-se per França i una proposta al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), del qual depèn, per canviar la seva denominació per la de Centre d'Ecologia Aquàtica i Biodiversitat de Blanes. I és que quan, l'any passat, es va elaborar el pla estratègic del centre, investigadors de tot el món que hi van anar per revisar-lo van fer notar que Centre d'Estudis Avançats, tot i sonar molt bé, no informa en absolut sobre les activitats que s'hi porten a terme. Disposats a no perdre les sigles CEAB, que s'han popularitzat, la direcció ha proposat aquella denominació: "Es perdrà el Blanes, però de fet ja hi ha molta gent ara que parla del CEAB de Blanes, i per tant ja aniria bé", comenta Daniel Martín, actual director.

Descartada la proposta inicial de residència d'investigadors, el CEAB va néixer el 1985 amb la voluntat que es convertís en el nucli que aglutinés grups de recerca ?multidisciplinaris. Així, s'hi va començar a treballar en ecologia marina i posteriorment s'hi van afegir científics d'intel·ligència artificial i d'astrofísica. Però la idea no va quallar. Es van quedar al centre els investigadors en ecologia marina als quals poc després se'n van d'afegir d'altres especialitzats en aigües continentals i fins avui, quan gràcies a la seva trajectòria ha aconseguit prestigi internacional. Una prova és que part del seu finançament procedeix del CSIC, però una altra part considerable ho fa dels concursos públics que guanya per executar projectes diversos i dels convenis i contractes amb administracions i empreses per efectuar diferents tipus d'estudis, sobretot de recerca aplicada. El nou edifici, que entrarà en servei l'any que ve, els permetrà assumir projectes encara més ambiciosos. I d'ambició, per sort, no en falta, al CEAB.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook