Meses electorals

Núria Fernández i Manzanera. figueres.

El diumenge 28-N vaig haver d´estar en una mesa electoral, m´ho vaig voler prendre bé, perquè diuen que així fem un servei al país i a la democràcia… I ja cal que ens ho creguem perquè si no haurem de pagar una multa o anar a la presó si no anem a la cita. Fantàstic! Amb aquesta democràcia és millor anar de bon ciutadà i de bon rotllo, no?

El dia d´eleccions la jornada dels membres de les meses electorals comença a les 8 del matí i acaba a les nou o les deu de la nit, unes 13 o 14 hores seguides (aquesta jornada laboral no seria il·legal en una empresa privada?) i tot, pel mòdic preu de 62€ (4,42€/h) els vocals i 70€ (5€/h) els presidents de mesa, és a dir, una misèria! Però com que estem en crisi… millor pensar en els valuosos eurets que ens donen, no? I a callar com sempre, no? Això sí, a les meses hi ha uns representants de l´administració (funcionaris) que vénen una estoneta (entre 2 i 3 hores) a revisar si ho fem tot bé i ells cobren 150 €, clar aquests deuen ser més importants, no?

Aquest cop molts ajuntaments no ens han pagat el dinar, «estem en crisi», diuen, i l´administració també ha d´estalviar, és clar, i els de sempre hem de seguir sent encara més comprensius, els ciutadans sense càrrecs públics no ens cal dinar, ni descansar una estona, hem de donar exemple de ciutadania i solidaritat? I què més?

Aquest cop però, vaig sentir que volen retallar la despesa de les e­lec­cions, per exemple, reduint me­ses electorals i així estalviar amb personal perquè estem en un moment de crisi i contenció econò­mica (però no tots!). Carai! Com és que sempre comen­cem retallant des de baix? Per què no retallen la despesa d´eleccions començant per dalt?

Què hauran de fer les meses de censos de 800 o 1.000 habitants, a quina hora acabarà l´escrutini? Pagarà més l´administració per treballar més hores? O per compensar sí que ens pagarà el dinar? De veritat als ajuntaments els ve d´un menú/ciutadà que treballa una llarga i pesada jornada durant el seu dia de descans laboral? Ens doblaran el sou si es treballa el doble o podrem fer torns? De veritat això es una democràcia? No m´ho crec.

Benvinguts joves del 1992

montserat guardiola rovira. girona.

Escoltar ha estat sempre enriquidor i la conversa d´uns joves, nois i noies, que per primera vegada han donat el seu vot a les eleccions, em porta a fer aquest comentari. Deien: «Hem de fer els possibles per actuar en positiu, per què sempre s´ha de discutir no buscant la unió?». Que bé, per això l´encapçalament de benvinguts. Hem viscut una campanya política en la qual per sobresortir s´afanyaven a desqualificar al contrari, crítica rere crítica.

El passat dia 16, a escala internacional, ens suggerien reflexionar sobre la tolerància, element indispensable per aconseguir estabilitat i pau. L´individualisme exagerat que ens està envaint ens situa frontalment a la posició contrària. En l´àmbit mundial ja veiem com s´ha capgirat el valor de la llibertat actuant de forma dictatorial enfonsant els més dèbils. Tolerància no és assentiment passiu a tot el que succeeix , no és la inèrcia dels indiferents sinó acceptar i valorar l´opinió dels altres. Sovint sentim que al nostre món li falta ètica, què és l´ètica? El Diccionari de la Llen­gua Catalana la defineix així: «És la rectitud i el sentit del comportament humà amb uns principis dels que deriven els deures i ­obligacions». És possible que la nostra gene­ració prefereixi viure sotmesa eludint deures i obligacions. Que bé! Si els joves que rellevaran els polítics actuals han entès que el nostre món anirà bé perquè hi ha solucions.

Una vergonya per

a la Jonquera

Francesc A. Picas. LA JONQUERA.

La construcció i obertura d´un macroprostíbul superfronterer a la Jonquera és la taca negra d´aquest final d´any a la nostra vila. Un negoci brut que ofèn la dignitat de les famílies. És una vergonya que s´hagi autoritzat un capitalisme de «guant blanc» muntar contra la voluntat d´una població digna, un reprovable superbordell. Entitats cíviques i polítiques de la Jonquera s´oposaren a aquella construcció. Per què el Govern tripartit no els van donar suport? On és la democràcia al nostre país? Qui empara el criteri dels ciutadans?

Ens asseguren que les autoritats tenien potestat legal per prohibir aquella infausta bagassaria. Què va fallar? Faltà, potser, professionalitat en els lletrats, per exposar davant del Tribunal les raons justes i legals per evitar l´obertura del macroprostíbul? Va faltar la voluntat? És natural que el poble, davant del fet, sospiti de corrupció.