Després de llegir i escoltar saberuts experts i conspicus articulistes (o viceversa) he arribat a la conclusió que el meu cotxe no funciona correctament. Hauré d'encarregar al taller la reparació de dues peces importants, si és que el cost no aconsella comprar-ne un de nou. Es tracta de l'ordinador de bord i del motor, un bonic motor dièsel que oferiria un centenar de cavalls si algú l'espremés al màxim. Veuran: tant el dia en què es va limitar a 80 km/h la velocitat màxima als accessos a Barcelona com ara, que el gGovern espanyol ha reduït a 110 km/h la d'autopistes i autovies, els conspicus experts i els saberuts articulistes, a més dels polítics de l'oposició, s'han afanyat a negar qualsevol utilitat de la mesura. "No està demostrat", és el mínim que afirmen des del gremi de fabricants.

Fernando Alonso, que de conduir en sap una estona, s'ha afegit al cor. Els conductors, objecte d'enquestes a la cua de gasolinera, diuen per la tele que es gasta més quan es va més a poc a poc, com ho demostra que el consum en ciutat sempre superi el de carretera. Però el meu cotxe afirma una altra cosa. El meu cotxe disposa d'un d'aquests ordinadors de bord que es passen l'estona calculant la despesa de carburant i els quilòmetres recorreguts, i ens informen de les xifres de consum mitjà i de consum instantani. Em semblava que funcionava prou bé, perquè quan enfilo una costa amb gas a fons em dóna un consum instantani espectacular, mentre que a les baixades se separa poc del zero. Però aquest mateix ordinador em diu que quan vaig per autopista a 120 km/h estic gastant més gasoil que quan vaig a 90 km/h. La qual cosa contradiu obertament el dictamen dels experts, els opinadors i els conductors enquestats. Però, a més, el meu motor ha decidit caure en el mateix error, i així, la setmana en què realitza diversos viatges per autopista, a 120 km/h durant llargs trams, el dipòsit es buida molt abans que la setmana en què només recorre carreteres secundàries i no passa dels 90. Em pregunto si el motor s'està deixant ?enga?nyar per l'ordinador, o si és el contrari.

Potser el meu cotxe s'ha tornat boig i es pensa que és un avió, artefacte en el qual, segons ha demostrat la NASA, reduir la velocitat permet estalviar una gran quantitat de combustible. He decidit portar el meu cotxe al psiquiatre perquè el tregui de l'error. No vull que s'adormi, com diu Fernando Alonso que li passa quan circula a baixes velocitats.