Als darrers temps el lobby nuclear s'ha posat en marxa i està aconseguint la quadratura del cercle, afirmar que l'energia nuclear és la més barata. De tant repetir-ho tothom s'ho creu quan en realitat és un deliri producte d'interessos econòmics inconfessables.

Si els terrenys on s'instal·la una nuclear no els pagues; si no pagues les carreteres que hi van; si no pagues els efectes de l'espoliació violenta dels països productors d'urani; si no pagues els costos mediambientals de les mines d'urani, ni els costos de les malalties associades als treballadors de les mines; si no pagues l'assegurança -cap companyia vol assegurar una nuclear perquè són massa segures-; si no pagues el que costa construir una central, a Espanya han fet fallida totes els empreses que les van construir i es van haver de sanejar amb diners públics -sense tenir en compte que Fecsa se la va apropiar Joan March robant-la a un canadencs, encara avui paguem l'impost nuclear a la factura de la llum; si no pagues els plans de seguretat; si no pagues els efectes que impossibilitaran per sempre més que hi hagi mai més turisme; si no pagues els bombers; si no pagues la seguretat; si no pagues l'augment de malalties; si no pagues res de la indústria militar que hi ha al darrere i per la reutilització de l'urani de bombes atòmiques reciclades; si no pagues el transport dels residus nuclears; si no pagues el reciclatge dels residus; si no penses pagar els residus que no es reciclen ni en 2.000 anys i que hauran de pagar els néts dels néts; si a més no tenim present que si peta Vandellòs o Ascó com Txernòbil desapareixen de cop els Països Catalans; si a més has aconseguit cobrar l'electricitat sota el preu de cost -ja se'n farà càrrec l'Estat i els nostres néts- això si mentre sempre reparteixes beneficis d'infart i sous als caps absolutament pornogràfics; si a més després que els pronuclears establissin la vida útil segura d'una central nuclear en 40 anys, ara diuen que cal allargar la vida d'una central 10 anys més. i això ho diuen els mateixos que van establir la vida útil, o es van equivocar llavors o s'equivoquen ara. Llavors potser si no pagues res i et donen una nuclear amortitzada tota l'energia serà molt barata, bonica forma de fer números, així qualsevol es fa ric.

On és el truc? El negoci està en la delirant operació financera que cal fer per construir una nuclear que genera uns beneficis bestials a un risc zero, ja que sempre és l'Estat que al final ho paga tot, ho ha fet en el passat, ho fan ara i ho faràn al futur. Preu per preu, millor que invertim en energies renovables, són més democràtiques i no les poden controlar els especuladors financers.