10 de març de 2011
10.03.2011

MALALTIA MENTAL i ESPERANÇA

10.03.2011 | 01:00
MALALTIA MENTAL i ESPERANÇA

Dimarts passat era la festa de Sant Joan de Déu. Malgrat que el nom d'aquest sant va associat al món sanitari, se'n parla poc com a precursor d'una atenció adequada als malalts mentals. Joan Ciudad, que era el seu nom, va anar a parar, diagnosticat de "bogeria", a l'Hospital Real de Granada per uns fets protagonitzats al carrer. Allà va veure, amb horror, com eren tractats els malalts mentals i va comprendre que, lligats i engarjolats, tractats com a delinqüents, seria impossible curar-los. I així fou com en sortir d'aquell infern va aconseguir fundar el primer hospital especialitzat a atendre persones amb malaltia mental. Primer acollia els malalts en cases d'amics i benefactors. Més endavant va haver de llogar una casa al granadí carrer Lucena. Fou, sens dubte, el primer "hospital psiquiàtric". Era la tardor de 1539. I aquells malalts mentals, apartats i exclosos de la societat, començaren a rebre un tracte humà i a millorar les seves perspectives de vida.
Coincideix aquest record del sant granadí amb la publicació d'un estudi dut a terme al Canadà amb el qual es desmunten molts dels mites pessimistes que han anat lligats durant segles a l'esquizofrènia, com a malaltia mental greu i invalidant. En aquest estudi s'ha fet el seguiment a llarg termini de gairebé dos centenars de pacients. S'ha vist com han anat disminuint les conseqüències negatives de la malaltia, els ingressos a l'hospital, i s'ha aconseguit una millor reintegració a la vida social, familiar i laboral d'aquests malalts. La conclusió d'aquest estudi convida a l'optimisme moderat: l'estabilitat en el funcionament global de la persona és més freqüent que el deteriorament. Aquesta millora en el pronòstic, però, ha trigat a arribar. Fins fa pocs anys, el futur d'aquests malalts era francament obscur. La tasca dels hospitals psiquiàtrics, la consideració de l'esquizofrènia com a malaltia, el desenvolupament de les xarxes de suport social al malalt i tots els avenços fets a partir de la recerca farmacològica, han permès que aquella intuïció de Sant Joan de Déu fos una realitat gairebé cinc segles més tard.
Malgrat tot, hi ha encara qui s'entesta a negar el valor dels avenços farmacològics. Mentre no es dubta de l'administració d'antibiòtics davant un cas de pulmonia, hi ha qui s'esgarrifa per l'administració d'antipsicòtics en un cas d'esquizofrènia. En algun racó d'un subconscient indefinit, se segueix veient la malaltia mental com una categoria diferent, i es veuen els psicofàrmacs com elements de bruixeria. Costa acceptar els progressos en el coneixement de la ment... Malgrat el que encara ens falta!

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook