12 de març de 2011
12.03.2011
40 Años
40 Años
EDITORIAL

La punta de l'iceberg del robatori de nens

12.03.2011 | 03:26

En les últimes setmanes han proliferat a l'Estat espanyol les denúncies per suposats robatoris de nens als hospitals, criatures que després haurien estat utilitzades en adopcions irregulars. Segons algunes fonts, aquesta pràctica hauria estat corrent fins a l'any 1996!

És un afer esgarrifós i sorprenent. Esgarrifós perquè implica que durant anys i anys, nadons acabats de néixer van ser separats dels seus pares -als quals se'ls mentia, dient que les criatures havien mort- als mateixos hospitals per destinar-los a operacions irregulars d'adopció. La pràctica hauria començat durant el franquisme, i en alguns casos s'hauria arribat a traduir en autèntiques xarxes perfectament organitzades que incloïen metges, infermeres, advocats, funcionaris... El creixent nombre de denúncies que en les darreres setmanes s'estan presentant arreu de l'Estat espanyol demostra la magnitud que poden arribar a tenir aquests fets, de manera que no és agosarat pensar que fins ara només n'hem vist la punta de l'iceberg, i que queden molts i molts detalls per sortir a la llum.
Però a més d'esgarrifós -pel dolor infligit als pares, pel menyspreu a la vida dels menors, pel lucre amb el tràfic de persones...-, aquest afer és sorprenent en un doble sentit: primer, perquè segons algunes fonts aquesta pràctica es va mantenir en segons quins centres sanitaris fins ben entrada la democràcia: hi ha qui diu que fins al 1996!, es va allargar. En segon lloc, és sorprenent que hagi trigat tant a sortit a la llum, que amb tantes i tantes persones afectades com hi ha -i tan afectades perquè el robatori d'un fill, l'ocultació d'un passat, la manipulació d'una vida han de generar unes ferides irreversibles-, aquestes xarxes hagin viscut durant dècades i dècades amagades sota una espessa capa de silenci i, per tant, d'impunitat.
Ara, però, molts afectats s'han mobilitzat, i als jutjats s'estan començant a rebre denúncies sobre aquests fets. A les comarques gironines la fiscalia investiga dos casos, un a l'hospital de Figueres i un altre al de Girona, però sembla que n'hi ha almenys cinc més. És, efectivament, l'hora de la justícia, l'encarregada de determinar, tot i les dificultats de jutjar aquesta mena d'afers, i més tenint en compte els anys que han passat en molts casos, la profunditat d'aquest iceberg que, ja d'entrada, gela la sang.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook