Al Fòrum Gastronòmic ?d'en?guany van participar-hi nombrosos xefs de molts països, però n'hi havia un que tenia una singularitat: en Victor Gloger va venir des de Tel Aviv a Girona expressament per poder-hi impartir unes lliçons pràctiques de cuina israeliana/jueva perquè hi ha molts professionals que hi estan interessats; més dels que poden imaginar-se. Ens creuran si els diem que només a la ciutat de Girona hi ha sis establiments -des del restaurant Alemanys-3, al mateix call gironí, al restaurant de l'Hotel AC, de cinc estrelles, a les Pedreres-, i quatre restaurants més a Besalú, on és possible assaborir-hi menús de la cuina jueva?

Aquesta activitat promoguda per la xarxa de juderies espanyoles en col·laboració amb el Patronat Call de Girona -que ostenta la secretaria de l'esmentada organització- ha tingut una acceptació sorprenent i ha motivat la visita de moltes persones del ram de l'hostaleria de les altres ciutats espanyoles que pertanyen a la Xarxa, i que han tornat a Còrdova, Ribadavia o Segòvia molt satisfetes i gratament sorpreses de la seva visita al Fòrum.

El diumenge, l'afluència de visitants professionals va ser molt nombrosa, i la xifra va ser superada els dies laborables. Ningú no en sortí decepcionat, sinó al contrari. El creixement que ha experimentat aquesta activitat mixta de fira de productes i d'aprenentatge de noves tècniques culinàries, tallers temàtics, tastos de vins, etc., en plena crisi econòmica, és un bon indicador. Destacar també que va tenir lloc una cata de vins caixer a càrrec de Carlos Delgado, un periodista de Madrid, especialitzat en enologia i gastronomia. També el Fòrum Dolç, on passtissers i cuiners de postres que compartiren coneixements, ensenyant i aprenent i vice versa, fou un èxit. Sorprenia l'espai que ocupava l'estand de Galícia amb tota mena d'empreses relacionades amb la gastronomia i el turisme en general perquè la pròxima edició tindrà lloc a Santiago de Compostela, ciutat que s'alterna amb Girona com a seu del Fòrum Gastronòmic. Ho aprofitaren per divulgar el seu marisc, aiguardents i licors tradicionals, etc.

Tornant a la promoció específica del Call de Girona, potser ha arribat el moment de divulgar més aquesta oferta de cuina jueva, que és definida com a gastronomia sefardí. Es mereixeria un espai molt destacat al Fòrum, tant a Santiago com a Girona per promocionar-la degudament, alhora que seria un bon incentiu per atraure-hi encara més professionals de cuina, postres, begudes i de molts altres productes alimentaris. És una proposta agosarada que, per la seva originalitat, valdria la pena que els restauradors i els organitzadors l'estudiessin bé.