Dues grans victòries més dels animals artistes!: El Regne Unit no prohibirà els animals artistes al circ i el canal de cultura Arte emet una sèrie de reportatges també a favor. Abans ja fou el Cirque du Soleil qui els defensà per acabar amb la demagògia dels que el posaven com a exemple de circ sense animals artistes.

Sí, ens informa el bloc de Manel Sala "Ulls", que el govern conservador de David Cameron ha fet marxa enrere de les intencions de l'anterior executiu laborista de prohibir els espectacles de feres i elefants i ha optat, finalment, per permetre els números d'animals artistes i, al mateix temps, desplegar una normativa que garanteixi el bon estat dels animals artistes. Aquesta decisió, confirmada pel departament de Medi Ambient anglès (DEFRA), trenca la tendència de molts països de prohibir els animals artistes als circs i posa en qüestió els nombrosos analistes que consideren que el circ amb animals artistes té els dies comptats.

Un equip de veterinaris, que tindrà el vistiplau del govern, serà l'encarregat de supervisar que els circs que tenen animals artistes al Regne Unit -es calcula que en aquests moments hi ha uns 40, entre elefants, tigres, lleons, camells, zebres i cocodrils- compleixin unes dures condicions que tenen com a objectiu evitar la crueltat i el maltractament. Els circs hauran de disposar d'un permís per exhibir animals artistes.

La decisió del Govern és també coherent amb els resultats d'un estudi independent encarregat pel DEFRA, que va concloure el 2007 que no hi ha evidència científica per justificar la prohibició d'animals artistes al circ, i d'acord amb la Resolució 2005 del Parlament Europeu, que reconeix que el circ, incloent els els animals artistes, "és part del patrimoni cultural europeu".

Escòcia i els Països Baixos ja han anunciat la seva intenció de regular i no prohibir, i França va aprovar recentment una nova llei sobre els animals artistes no domèstics en establiments com circs mòbil, que estableix una llista d'espècies que se solen trobar en els circs sense problemes, entre ells lleons, tigres, elefants i zebres. Per a algunes espècies més sensibles, com els óssos, hipopòtams i girafes, els instructors han de demostrar l'interès artístic d'aquesta presentació.

El març d'aquest any, el Tribunal d'Apel·lació va afirmar que la ciutat de Luxemburg no està facultada per prohibir les activitats autoritzades per la llei nacional. Els tribunals dels Països Baixos, Alemanya i Itàlia també han cancel·lat les prohibicions locals per les mateixes raons, i hi ha ciutats a Anglaterra, Irlanda del Nord, Espanya i Irlanda que s'han negat a imposar prohibicions perquè hi ha dubtes sobre la seva legalitat.

L'Associació Europea del Circ (CEPA) recolza fermament l'adopció d'una reglamentació adequada estrictament per als animals artistes i la creació d'un marc legislatiu europeu sobre la ciència del benestar animal, amb indicadors per promoure normes harmonitzades per a tots els animals que viuen en captivitat.

Per la seva banda, el prestigiós canal de televisió cultural francès Arte emet una sèrie de reportatges a favor dels animals artistes amb el títol Le gran chapiteaux des animaux. Va obrir-se amb les zebres. Els pròxims dies és previst emetre els capítols dedicats als cavalls, lleons, elefants, foques, gats i gossos.

Tant de bo la Generalitat també acabi defensant els animals artistes.