Avui clou -va començà ar ahir dissabte- la V Trobada de dones musulmanes de Catalunya, que se celebra amb el nom de "La dona musulmana d'avantguarda". És un pas més cap al desenvolupament d'un islam europeu inserit en la nostra tradició: llibertat, igualtat i fraternitat.

Pel Consell Islàmic de Catalunya, que organitza cada any aquestes jornades, cal saber que el missatge que transmet l'Islam va adreçat tant als homes com a les dones, i els tracta de la mateixa manera, i que l'objectiu més important de la jurisprudència musulmana és la protecció de les persones. És a dir, sota aquest context, la dona musulmana gaudeix dels seus drets d'una manera precisa i evident.

Per a ells, després d'una lluita històrica, ancorada en les tradicions socials i els ?malen?tesos que han ocasionat les interpretacions errònies en l'ensenyament de l'Islam, la dona musulmana finalment ha pogut aconseguir, mitjançant l'estudi i la perseverança, deixar clara la seva posició, cosa que li ha permès prendre decisions clau dins de la societat musulmana i, així, pujar l'escala del lideratge. Des d'aquest context, la dona musulmana ha promogut el seu paper amb positivisme i ha enfortit l'estructura de la societat.

Durant aquestes jornades , expertes i acadèmiques aboquen les seves experiències professionals i exposen el seu talent creatiu per enfortir la imatge femenina musulmana perjudicada per diversos interessos.

A més de líders catalanes, tenim convidades estrangeres, com Khadija Moufid, professora universitària i presidenta de l'Associació nacional Al Hidn de Casablanca, que ens parlarà de "Les habilitats del lideratge de les dones en l'orientació de la nació"; Nouzha El Ouafi, diputada del parlament marroquí, amb "La dona musulmana en el front polític"; o la també diputada Fàtima Bel Hassane sobre "El lideratge femení i la jurisprudència islàmica".

Em permeto recordar les conclusions de 25 de maig de 2008 a la segona trobada de les dones musulmanes de Catalunya, que foren les primeres d'un cert caràcter doctrinal:

- Les dones musulmanes de Catalunya han de fer arribar la seva veu a la societat mitjançant la seva participació de manera activa en les associacions de veïns, en les AMPAS dels col·legis, i en tots els teixits associatius presents en la societat, sense perdre la seva identitat.

- Les dones musulmanes de Catalunya han de fomentar la creació de les seves pròpies associacions, amb el suport dels homes musulmans que han enfortit les seves experiències a nivell associatiu.

- Les dones musulmanes de Catalunya han de ser militants actives per aconseguir els drets que estan garantits en la Constitució Espanyola i pels acords de cooperació entre la Comissió Islàmica d'Espanya i l'Estat espanyol.

- Les dones musulmanes de Catalunya insisteixen en la continuïtat d'aquest tipus de trobades, que són tan necessàries com vàlides per posar en relleu el compromís de tots els qui participen a portar a la pràctica els projectes i propostes plantejades.

- Reivindiquem la importància de tenir un centre de culte digne a Barcelona que doni cabuda a les dones musulmanes i on es puguin desenvolupar projectes socioculturals i activitats religioses pròpies del col·lectiu.

Encara hi ha molta via a fer.