Molt es parla de la confusió que generen els mitjans de comunicació, molta informació, molt soroll, i al final no sabem què pensar de res. Us posaré un exemple d'aquests dies. La cancellera alemanya Angela Merkel va dir fa unes setmanes: "És important que en països com Grècia, Espanya, Portugal la gent no es pugui jubilar abans que a Alemanya (...) No podem tenir una moneda comuna i que uns tinguin molts dies de festa i altres molt pocs (...) Alemanya només ajudarà si els altres s'esforcen". D'aquí una munió d'articulistes i periodistes en van deduir que és clar, a Catalunya tenim moltes festes, treballem poc i tot el reguitzell de ximpleries que diu molta gent acomplexada per ser catalana i acomplexada en general davant del poder, en aquest cas del poder -que no de la intel·ligència- dels alemanys. Com que sóc llicenciat en història m'estranya molt d'entrada que cent cinquanta anys de partits i sindicats obrers alemanys facin que treballin més que els partits d'esquerres i sindicats espanyols que han estat més anys prohibits que desenvolupant la seva tasca.

Normalment quan hom ha de portar la contrària al pensament general ha d'anar a cercar dades científiques en fonts oficials o fonts alternatives. Altres vegades, si la cosa és desgavellada, molt desgavellada, exageradament desgavellada, la cosa encara és més fàcil. Recorro al conegut diari trotskista La Vanguardia. On trobem les dades, no cal que busqui dades a la gran institució revolucionària promaoista també coneguda com a OCDE. Deixem els horaris laborals, les hores setmanals i els dies de vacances, és només una manera de marejar-nos. Anem a comptar les hores de treball a ?l'any. Resulta que a Espanya treballem 1.654 hores, a Portugal 1.710, a Itàlia 1.773 i a Grècia 2.119 hores. Quantes hores treballen els alemanys? 1.390! Em temia que algú ens prenia el pel. És a dir, treballem 264 hores més que ells. Imaginem una mitjana de 40 hores setmanals, treballem quasi set setmanes més que ells. O dit al revés, és com si els alemanys fessin quasi dos mesos més de vacances que nosaltres. Cinc anys menys en una vida laboral de 40 anys.

Aquí podem suposar dues coses, o Merkel és una ceballota, o bé ho sap i llavors té prejudicis greus. Però el que trobo més incomprensible és que ningú faci l'esforç de buscar dades reals, científiques abans que donar per bones les més grans animalades. Cada dia és més difícil diferenciar entre la veritat i la mentida i cada vegada més gent s'atreveix, per ignorància o per barra, a dir la sabaterada més gran. I això que no hem parlat de cogombres. Recordem-nos d'aquestes coses quan en passi alguna a Catalunya. Més totxos i baixa Déu a arreglar-los.