Si us plau, que ningú no torni a parlar mai més de "respecte a la llista més votada". Que sigui sincer i que digui: "Farem el que més ens convingui i defensarem el que més ens beneficiï". Aquests dies hem vist ajuntaments que ballen i que no ballarien si els "respectuosos" fossin conseqüents. A partir d'avui, quan es consumi el mapa d'alcaldies i s'apreciïn els detalls, podrem fer un inventari complet de conveniències i d'hipocresies. I no s'hi valdrà a dir que tots són iguals, perquè no tots van fer bandera de la llista més votada. Només cal repassar els arxius de notícies i declaracions per veure quins partits han provat de convertir-ho en un dogma que enviava a l'infern qui no hi combregava, i quins altres han estat més prudents i ara no els ha de caure la cara de vergonya. Aquests poden pactar com considerin millor en cada cas sense incórrer en flagrant contradicció. Els altres, els abanderats del "respecte", han d'inventar-se excuses que fan "particular" la situació de Tarragona i no la de Badalona.

Per tant, no tornin a parlar de la llista més votada si no és per incloure-la en una reforma de la llei electoral. De fet, la llei actual ja dóna l'alcaldia al més votat, excepte si es consolida un pacte de contraris que igualment li faria impossible governar. Però si amb això no n'hi ha prou, si la idea és que el més votat ha de governar sempre, sense excepcions, llavors s'ha de canviar la llei per donar seguretat i legitimitat als governants. Cal, per exemple, que el percentatge dels que l'han votat sigui prou alt per legitimar-lo, i potser aquest objectiu demanarà segones voltes. I que les minories del ple municipal no es puguin aliar per boicotejar-lo, de manera que potser caldrà un sistema majoritari en lloc de proporcional. Així l'alcalde tindrà les mans lliures, i ja passarà comptes al cap de quatre anys, però les veus de les minories seran ignorades, i els grups més petits desapareixeran del mapa, devorats pel mecanisme del vot útil.

Volem això? És un horitzó que agradaria als que demanen governs forts i no tant als que prefereixen uns ajuntaments més participatius. En tot cas, si la proposta s'arribés a formular, s'obriria un debat molt interessant. Per tant, els que hi estiguin a favor, que promoguin ara mateix la corresponent reforma legislativa, i ho discutirem. Però si no ho fan, si s'estimen més deixar la llei tal com està, llavors que deixin de tocar la moral amb les apel·lacions oportunistes al "respecte", que fan aparèixer quan els convé i que fan desaparèixer com per art d'encantament. Si us plau.