És hora d´avançar les eleccions

Rogeli Vancells Molinas. (Sant Feliu de Guíxols)

És molt necessari avançar les eleccions per la greu situació que pateix el país, amb un Govern que no ha estat capaç de buscar solucions vàlides per rebaixar l´atur i créixer per generar riquesa. No es pot enga­nyar més el poble amb vaguetats, exposant el país a caure en la situació que pateix Grècia, Irlanda i Portugal. Estem vivint una situació extremadament delicada i molt perillosa, en uns moments en què s´han de prendre decisions ràpides i concises en aspectes laborals, fiscals, financers, canviant el sistema que tenim, a fi de sortir de la greu crisi. Perllongar la situació d´interinitat durant tot l´hivern fins esperar el mes de març, seria desastrós davant del descrèdit i desafecció de la societat. Es tracta de guanyar temps avançant les eleccions per no deteriorar més el país, que ja prou ho està.

Patim un gran problema de fons important, tota vegada que el malestar ja ha arribat al carrer, també els resultats de les últimes eleccions, avalant que hi ha una situació aclaparadora i insostenible. A la crisi del 1929 també hi va haver molts errors, però es van buscar solucions per corregir-los. Ara és tot el contrari, s´han pres mesures molt desafortunades, seguint directrius de la UE, amb polítiques no aptes, com ha sigut retallar el dèficit a costa del que sigui, faltant també confiança per crear optimisme inversor, que en altres països sí que s´ha creat.

Petards: per respecte als vells i als nounats

Kim Durall. (Banyoles)

Escolto els petards de Sant Joan: Com serà possible que la gent gaudeixi amb els sorolls? I conclous: no els agraden, els provoquen per a, després, quedar-se tranquils, en silenci. És crear malestar per riure amb estúpida sorna i, després, sentir-se millor.

Als vells ens porten records de guerres viscudes; guerres i sorolls ens fastiguegen. Els sorolls energúmens, de petards i trets, haurien d'estar prohibits, pel possible dany biològic i psicològic irreversible.

Els vells coincidim amb els nounats, i amb els gats també. Un nounat s'arronsa davant un soroll fort. Per a un gat el soroll és pitjor que un gos a l'aguait. Els meus van passar, terroritzats, la revetlla sota del sofà. Amb els gossos només es pugen al suport.

La prohibició hauria de sotmetre's a consens democràtic. Únicament votarien en contra els fabricants d'armes i de petards, que, més que de Sant Joan, són: els maleïts petards del dimoni, banyut, cretí i cabró.

La necessitat urgent de plantar arbresa les voreres

Maria Jover i Lola Arpa. (Paisatgista i Tècnica jardineria. SOS Empordanet)

Si busquem el significat de vorera en el diccionari diu així, «Vorera, és un camí per a ús dels vianants, situat als costats d´un carrer...». En els darrers anys, es poden contar per quilòmetres les voreres que s´han construït arreu del país a les entrades i sortides dels pobles, i en molts dels casos fan de connectors entre ells. Amb un derivat comú: l´excés de faroles i la manca absoluta d´arbrat. I en cas d´excepció, els exemplars que hi ha estan sotmesos a podes tan dràstiques que en comptes de fer ombra fan llàstima. Això fa que en arribar la calor, cada any més aviat, aquests camins per a vianants es converteixin en espais inhòspits,ressecs, autèntics forns, que ni grans ni xics utilitzen, i com sempre queden abocats a fer ús de l´automòbil.

Amb l´escalfament global, a mesura que la temperatura s´enfila, cada cop hi ha més proves que demostren que cal actuar urgentment per revertir-ne els efectes. Un equip d´ambientòlegs de la Universitat de Manchester suggereix l´ampliació de les zones verdes a les zones urbanes, ja sigui plantant arbres, arbusts, o ambdós. Aquest fet reduiria les temperatures prop de 4-5ºC: Les plantes retenen millor la humitat que les superfícies dures, com polígons, edificis o carreteres, i exhalen humitat en un procés anomenat respiració, tal com la respiració humana entela els vidres. Aquesta humitat refreda l´aire, similar a la forma que la suor refreda el cos humà quan s´evapora. Si observem, és per això que les zones rurals, camps i boscos, tenen una temperatura més freda que les zones urbanes, a causa dels arbres.

Així doncs, en un temps en què l´obesitat per manca d´exercici físic s´està convertint en un mal endèmic de la nostra societat; en un temps en què l´excés del trànsit està agreujant el nivell de contaminació del planeta i perjudicant la salut dels ciutadans, els responsables dels ajuntaments i del Govern tenen l´obligació de plantejar-se urgentment la millor manera de facilitar i d´incitar els ciutadans a circular a peu arreu dels pobles: Aquesta sens dubte seria dotar totes les voreres, places, pàrquings, polígons industrials i vials d´una bona i ombra i frescor, amb la plantació i cura (no poda!) de les espècies d´arbrat adients.

Aquest fet, sens dubte animaria la mainada a anar a peu a l´escola, els avis a anar a comprar a peu al poble veí, i els joves a substituir el cotxe per les cames o la bicicleta. La salut i el benestar dels ciutadans, grans i petits, ho agrairia. I la del nostre pla