Fa molt pocs mesos. Des de la revolució a Tunísia, un corrent de revolta travessa els països fins ara encadenats, confiscats per uns dirigents omnipotents. Aquests països no són iguals; no tenen el mateix context històric, econòmic, polític o religiós, tot i que l'islam és majoritari. Però, perquè les seves joves generacions han po?gut ser educades, perquè els mitjans de comunicació permeten els intercanvis i la barreja d'idees, ja no volen ser sotmeses i aspiren a viure d'una altra manera. Els poders, sota la pressió, es rendeixen, van amb embuts, es trenquen o es mantenen ferms.

Tals canvis no es produeixen sense angoixa. Els pobles, impacients, es neguen a transigir amb les velles bandes i voldrien que tot anés més ràpid, que els fruits del seu coratge es recollissin ràpidament; temen veure que el seu somni s'escapi. Les minories d'aquests països, especialment les cristianes, temen que el desordre de les transicions obri la porta als extremistes musulmans que podrien restringir encara més les seves llibertats. Europa percep i tem les conseqüències d'una desestabilització a l'altre costat del Mediterrani. Israel no vol abaixar la guàrdia davant l'amenaça d'un caos generalitzat, d'una radicalització dels seus veïns. La comunitat internacional dubta d'implicar-se i quan ho ha fet, a Líbia, es divideix...

Aquestes inquietuds són legítimes, les incerteses reals. Tanmateix seria trist que les portes tancades durant tant temps (o sempre presents) de les autocràcies, apareguessin, en el fons, més formidables que les grans finestres obertes de la primavera àrab. Uns pocs mesos per canviar la cara de règims immòbils tant temps, per trobar les claus d'un nou funcionament polític i econòmic, per gaudir de les llibertats, és tan poc... Els nostres països de vella tradició democràtica, com l'est d'Europa després de la caiguda del mur, han necessitat temps. Aquests es poden atrevir a dir que el seu "model" és acabat? Davant dels països àrabs que estan patint els dolors de l'infantament, ens caldria posar, sense tantes cauteles, un principi de confiança.