Aquest cop el Teatre Municipal de Roses no era ple de gom a gom. És clar que les tres de la tarda tampoc és una hora massa convencional per anar a veure una peli documental, encara que la presenti en Ferran Adrià. Tot i així, la possibilitat de veure, en primícia, un muntatge preliminar ("work in progress", com deien ells) de Documenting Documenta feia valer la pena saltar-se la migdiada -almenys aquesta vegada.

Intentar explicar cinematogràficament, és a dir comptar en imatges i paraules, com el cervell d'en Ferran va acabar concloent que la seva aportació a la fira d'art d'avantguarda més important del món havia d'ésser no aportar res i portar-se la fira cap a casa seva, devia tenir un grau de dificultat molt semblant al que va haver d'afrontar en James Cameron quan va voler contar, per enèsima vegada, la catàstrofe del Titànic. I és que totes dues històries estan molt aviat explicades i per postres, tothom coneix els seus finals. Heus aquí el repte que en David Pujol ha resolt brillantment, tot creant un relat tens, sorprenent i ple de daltabaixos emocionals. És clar que l'aura del gairebé nonagenari pioner del Pop-Art britànic, Richard Hamilton, el "més antic", segons en Ferran, de tots els clients d'el Bulli, l'ajuda per la seva exclusivitat quasi abusiva. Però la veritat és que la inclusió de la pregunta, no sé si ingènua o provocadora, d'una periodista que li demanà, el dia que va desvetllar "el gran secret", si era conscient que una part important del públic de l'exposició interpretaria la seva decisió com una "presa de pèl", és un gir prou valent del relat que es compensa poc després amb la pregunta-manifest d'un altre "informador" que afirma que una "documenta" en hores baixes només l'havia convidat per treure profit a la fama mundial d'Adrià.

Documenting Documenta és també una nova "peça" del catàleg audiovisual creixent sobre Ferran Adrià i el "seu" elBulli. Una aposta molt decidida del propi Adrià per mantenir documentada la seva carrera i les seves creacions, a la qual, a més de Pujol i d'altres, fins i tot el seu germà Albert ha fet una aportació.