Si el vostre metge de capçalera us prescriu una tisana de boldo després de cada àpat, no vol dir que s'hagi convertit en naturista perquè us proposi un remei utilitzat pels nostres avantpassats. Les propietats terapèutiques de les fulles de boldo, arbust originari de Xile, són conegudes perquè contenen un oli essencial que estimula la secreció biliar, fet que afavoreix la digestió i combat els símptomes d'un mal funcionament hepàtic.

De totes maneres, no és una poció màgica que serveixi per digerir un cúmul de fal·làcies econòmiques escampades pels qui volen fer-nos combregar amb rodes de molí!

En efecte, amb infusions de boldo no s'evitarà l'assetjament dels mercats financers a alguns països, però potser segregarà bilis suficient per pair que són els bancs i només els bancs els qui controlen els fons d'inversions especulatius que fan anar de corcoll mig món. Tampoc el beuratge impedirà que l'Ibex 35 s'assembli al Dragon Khan per les pujades i baixades de les accions de les principals empreses entre les quals hi ha els bancs més importants i altres participades per entitats financeres.

Abans d'esmorzar, a punt de degustar una aromàtica infusió de boldo, a qualsevol se li regira la bilis quan escolta les notícies del dia. A vegades comencen amb els preus del barril de Brent (uns 159 litres de petroli del Mar del Nord) que cotitza amunt i avall segons li rota a l'OPEP en produir només la quantitat necessària per mantenir beneficis colossals.

Un nou xarrup de tisana i sentirem com la maleïda inflació pot escalar cims que faran trontollar les economies familiars amb salaris rebaixats o misèrrimes prestacions d'atur.

Tot seguit ens diran que les xifres del PIB o la riquesa dels país han crescut poc o ha davallat unes dècimes i perilla la recuperació econòmica.

A continuació, afegiran que no s'aconseguirà reduir el dèficit públic al 3% del PIB, l'any 2013. Renoi! Si no existeix cap anàlisi científica que provi que aquest percentatge sigui millor que el 5% o el 10%. Beneiteries i prou!

Malgrat tot, s'implanta una dura política d'austeritat en un període de manca de liquiditat dels bancs que concedeixen crèdits amb comptagotes a particulars i a empreses, impedint la reactivació del consum i de la inversió, factors crucials per minorar l'atur.

A semblança de les universals tragèdies gregues, representades en teatres d'aquí i d'allà, els humans som castigats pels déus... dels mercats.

Doncs bé, si aquesta doctrina persisteix, aquí no quedarà ni l'apuntador. Tampoc hi haurà suficient boldo per calmar el malestar digestiu de la gent.