Des del punt de vista productiu i d'activitat la crisi està superada. Una altra cosa és la percepció social", va afirmar Josep Oliver durant la presentació a Girona de l'Informe semestral de CatalunyaCaixa sobre l'economia catalana. Les dades que el porten a expressar sense cap dubte aquest missatge d'optimisme -insòlit en un entorn marcat per unes xifres d'atur situades en màxims històrics i contínues retallades de la despesa pública per part de les administracions- són les relatives a l'evolució de la indústria, especialment l'exportadora, i del turisme: "S'està exportant i augmentant el turisme a ritmes que em recorden els anys en què es devaluava (la pesseta) per sortir de les crisi (...); així venies més i omplies més llits", va explicar el catedràtic gironí, que va continuar la seva argumentació apuntant que aquestes devaluacions ara no són possibles amb l'euro, però que s'ha fet una mena de "devaluació interna" amb iniciatives com la reducció dels preus i els costos per recuperar competitivitat. "La demarcació està en la línia que ens convé a tots", va postil·lar.

Just l'endemà, dijous, les dades del Ministeri d'Indústria relatives a l'exportació venien a avalar les afirmacions de Josep Oliver. Segons el Govern estatal, la indústria exportadora de les comarques gironines ha viscut el millor inici d'any de la seva història. En els cinc primers mesos de 2011, aquestes indústries van vendre a l'exterior per valor de 1.702 milions d'euros, fet que suposa un increment de més del 20 per cent en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Malgrat que totes aquestes dades conviden a l'optimisme, el mateix Josep Oliver admetia que la percepció social de la situació econòmica encara és negativa, i que es veurà a més condicionada pel fet que, malgrat la bona evolució de la indústria i el turisme, no es tornarà a crear ocupació neta almenys fins a l'any que ve. Una disminució significativa i continuada de les xifres d'aturats seria la confirmació definitiva que les coses han canviat.