Del discurs amb què el senyor Artur Mas ha encetat el debat parlamentari d'aquesta setmana, m'he quedat amb el propòsit, suposo que compartit, de lluitar contra el fracàs escolar tot impulsant la lectura. No entro a fer valoracions polítiques, que ja hi ha qui hi té la mà trencada. Voldria tan sols destacar un aspecte de l'ensenyament que, sovint, ha quedat com a oblidat: el foment de la lectura.

Llegeixen els nostres nens? Sense tenir dades estadístiques de darrera hora, puc afirmar, sense por d'equivocar-me, que llegeixen molt i molt poc. En els plannings de les activitats extraescolars hi haurà temps per a l'esport (del tot necessari en temps de creixement), per a les llengües estrangeres, per a la música i per a la dansa. També per a les obligades estones de connexió a les xarxes socials i les que cal reservar als videojocs. Però no es preveu l'estona diària que cal dedicar a una lectura de qualitat.

Què llegeixen els nostres nens? Bàsicament llegeixen, si és que els arriben a llegir, els llibres que els proposen a l'escola. I, amb això, sembla que els deures ja estan fets. Vull creure que la selecció d'aquests llibres d'obligada lectura és el fruit d'una ben raonada argumentació i que, darrere cada obra llegida, hi ha uns objectius pedagògics ben fonamentats. Però reconec que, sovint, em costa de veure-ho així. Lamento no trobar-hi obres cabdals de la nostra literatura, tant la catalana com la castellana. Més aviat hi proliferen els "autors mediàtics", oblidant aquells que s'han esforçat per ?enaltir la llengua amb els seus escrits. Hi ha qui m'ha argumentat que és millor proposar aquesta "literatura menor" a fi de que sigui més atractiva per al nen. Però jo penso que això no és educatiu. Com aprendrà un nen a degustar la bona cuina si el tenim a dieta de fast-foods? En educació cal ser sempre agosarats.

I més enllà? Es llegeix a casa? Em temo que, més aviat, poc. Hi ha qui llegeix una crònica del diari esportiu. I hi ha qui assegura llegir-se les normes que s'han de seguir per un determinat videojoc. Però llegir un llibreÉ Això ja és més difícil. No hi ha motivació. I sense motivació, no hi ha acció.

Què aporta la lectura? Qui llegeix aprèn ortografia i gramàtica, aprèn a reflexionar i a expressar les seves idees de forma coherent. La lectura fomenta la imaginació, i facilita l'expressió oral i escrita. La lectura de bona literatura ensenya al nen que hi ha un llenguatge culte, més enllà del que ell utilitza amb els SMS i en el Twiter, i que aquest llenguatge és patrimoni del nostre poble. Cal, això sí, advocar per fer una bona selecció de les obres recomanades per nens. Sense por de posar el llistó massa alt. El cervell del nen és potent. Cal confiar-hi!