Tots els catalans i catalanes celebrem amb cert entusiasme Sant Esteve, ara bé, quasi cap català sap qui era aquest Sr. Esteve i perquè celebrem el seu nom el dia 26 de desembre. Vegem-ho. Hi ha dues possibilitats. La primera és que a Esteve se l'acusava de dir "paraules blasfemes contra Moisès i contra Déu". Els fets es produeixen a Jerusalem i l'acaben matant. Una tradició diu que les relíquies acaben a Menorca el 418 i això genera un fanatisme religiós que acaba amb la persecució de jueus. Se'n perd la pista.

La segona versió està extreta d'un dels meus llibres preferits, es tracta de La llegenda daurada, vida de sants de Santiago de la Voràgine bisbe de Gènova (1230 1298). Segons aquest bisbe, Esteve (stephanus) va morir a l'entorn de l'any 35 dC i va ser un "infatigable parlador a dones velles". Resulta que els apòstols no podien de tanta feina que tenien i van nomenar 7 diaques per fer les feines administratives. Esteve va ser el molt honorable president d'aquests diaques. La seva tasca consistia a instruir i governar a vídues que els apòstols van posar sota la seva vigilància. Resulta que comencen a haver-hi queixes pel fet a que les vídues d'origen pagà se les feia treballar més que les vídues jueves. Sembla que l'home s'esmerçava molt a tractar excessivament bé a aquelles vídues. Alguna cosa devia passar perquè, al final els jueus s'empipen, el calumnien i és lapidat. Sembla que qui guarda les robes és qui amb el temps es transformarà en sant Pau. Això és com pensar que un dia Emílio Botín es convertirà en un hippy comunista o que Luis de Guindos, nou ministre i exdirigent per Europa de Lehman Brothers, es tornarà un humanista sensible amb el dolor aliè. Esteve mor el dia 3 d'agost. Llavors, per què el celebrem el 26 de desembre? Per la mateixa raó que Jesús no va néixer un 25 de desembre, us imagineu uns pastors cantant a la nit un 25 de desembre amb el fred que fa? Simplement el van traslladar de dia per coincidir amb el dia del naixement del sol, el solstici. Bé, més o menys, la ciència no és el fort de l'Església. Els que reclamaven una visió més científica els anaven cremant. Doncs bé, sant Esteve el van posar al dia 26 pel fet de ser el primer màrtir del cristianisme i per això el van situar el dia següent del naixement de Jesucrist.

Podeu pensar, i els canelons què tenen a veure amb sant Esteve? Els canelons els fem els catalans el dia 26 per aprofitar les sobres del pollastre del dia de Nadal. I llavors ens queixem que ens diguin garrepes! Podríem arribar a la conclusió que quan els catalans anaven a Roma a veure sant Esteve allí menjaven lasanya, quan van arribar aquí van fer una lassanya enrotllada. Fi de la primera part.