Les agències de

qualificació

rogeli vancells molinas. sant feliu de guÍxols.

Creiem que la UE fa massa cas de les agències de qualificació, moltes vegades s´han equivocat amb les seves anàlisis, fent adoptar polítiques econòmiques molt restrictives. S´ha de tenir en compte que cap d´aquestes agències és europea, i amb les seves qualificacions han perjudicat molt les economies d´Espanya, Itàlia i Portugal. El mateix BCE és molt crític amb aquestes valoracions, ja que comprometen molt l´economia europea. La solució per a la UE seria que Europa tingués la seva pròpia agència de qualificació, per tal d´evitar els forts atacs que pateix l´euro des d´aquestes agències, que al final acaben sent abstractes. Si la UE no pren totes les mesures necessàries per solucionar la fragilitat que està patint, la situació anirà de mal en pitjor, posant en qüestió tota la zona euro, que cada dia és més fràgil, incloent-hi fins i tot les mateixes Alemanya i França.

Carta al batlle

del Port de la Selva

mateu frigolé teixidor. canet d´adri.

Li escric en nom d´un grup de joves ciclistes del Gironès i Pla de l´Estany d´entre 65 i 74 anys d´edat, que des de Banyoles ens agrada de tant en tant arribar fins a Sant Pere de Rodes, dinar al seu poble i tornar per la carretera del Pení, per la cruïlla de Cadaqués. El passat setembre li vaig enviar a l´alcaldia un correu amb la queixa del mal estat de la baixada de Sant Pere al Port de la Selva, que segons sembla és responsabilitat del seu Ajuntament de conservar. Una llàstima perquè es una de les carreteres amb les vistes més boniques de tota la Costa Brava. Aquest mes de gener hi hem tornat i hem d´agrair-li el seu interés per almenys fer tapar els forats més perillosos. Ja sabem que són uns temps difícils per a les arques municipals, és per això que li donem les gràcies i el nostre suport. Permetim també que li fa­ci un suggeriment: Per què no demana a la Diputació que l´arrangi? Això li dic fent una comparació amb la carretera que va al meu poble, de nova construcció, feta fa 8 o10 anys i que estava en perfecte estat, sense ni un forat. La Diputació l´ha tornada a asfaltar. Deu ser que els sobren el calés, no?

Hem perdut els papers?

Francesc Buixeda Cabré. Santa Pau.

No us sembla que tenint en compte les darreres actuacions, tant per part del Govern central com de la Generalitat de Catalunya, estem perdent els papers tots? Quan es van convocar les eleccions generals varen sorgir «els indignats», que es van manifestar arreu de tot el territori nacional i em sembla que directament o indirectament van aconseguir que la part política agafés consciència del malestar de la ciutadania i del que volia, ­almenys en aquells moments. Molt bé, però finalitzat el procés electoral s´ha acabat pràcticament la seva presència, i també la consciència política. És que les retallades iniciades per la Generalitat, acumulades a les darreres del Govern Central, no ens afecten? I els cinc milions tres-cents mil aturats i l´atur juvenil que creixen dia a dia tampoc no és un problema? I l´augment d´impostos, tampoc ens afecta? I els partits que ara estan a l´oposició i que abans estaven als Governs anteriors, solament es queixen que els actuals no fan res per reduir l´atur, perquè no fan mínimament un acte de contrició i demanen perdó als ciutadans per haver deixat endeutades fins a dalt de tot les administracions públiques (ja que segons sembla no se´ls pot demanar responsabilitats per la seva mala gestió), la qual cosa fa molt difícil disposar de marge maniobra per fer inversions (molts o quasi tots els projectes d´infraestructures estan parats), com voleu que es pugui disminuir l´atur?

I les retribucions, pensions, dietes, etc., dels directius dels bancs i caixes, que darrerament ha regulat el Govern (solament en les entitats que han estat intervingudes per l´Estat), no els fa vergonya les desproporcions envers la resta de ciutadans i els aturats? I les retribucions i dietes de diputacions i ajuntaments, que a hores d´ara encara llegim augments, menyspreant la situació actual, tampoc els fa vergonya, diuen que estan per sota de les instruccions de les associacions i federacions de municipis, ah molt bé, i per qui estan formades aquestes? Etc., etc., etc..., faríem la llista immensa. En fi, no us sembla que s´hauria de fer una parada al camí per agafar consciència real de la situació que estem vivint i de la que ens espera si no s´agafa el toro per les banyes, i començar entre tots a repensar com en podem sortir d´aquest pou, i que demanem a les entitats bancàries que d´una vegada per totes comencin a ajudar les petites i mitjanes empreses, i no es vagin quedant amb els fons i ajuts per sanejar la seva situació econòmica. A les administracions públiques els demanaríem que situïn els pressupostos a la realitat dels seus ingresos i no augmentin les despeses del personal polític en detriment dels funcionaris de carrera i procurin eixugar gradualment l´endeutament i si és possible demanar responsabilitats polítiques per la mala gestió anterior. Podem tenir esperança que això es produeixi? Esperem que sí i que reaccionin d´una vegada per totes els responsables d´aquesta situació i no ens facin combregar amb rodes de molí.