Certament, enmig del desconcert i del pessimisme imperant des de fa temps, és necessari posar en valor aquells actius que assumeixen el lideratge, que són pioners en el seu àmbit i que aporten dosis d'optimisme, sempre des del realisme, per poder afrontar una realitat canviant que exigeix noves respostes i solucions als reptes actuals. El premi "Sentit Comú", que enguany arriba a la tercera edició, té com a objectiu fer un reconeixement, des de la ciutadania, a les actuacions que fan prevaldre l'interès general per damunt de l'interès particular, amb una visió a llarg termini i que actuen seguint els criteris propis del "sentit comú".

Cada any rebem, per part dels socis i membres col·laboradors de l'associació, un bon nombre de propostes que compleixen aquests requisits i que totes elles podrien ser ben mereixedores de rebre aquest guardó. I, per això, en l'acte-sopar de lliurament del premi, que en aquesta ocasió va tenir lloc a finals d'abril, també vàrem fer un reconeixement públic a totes les candidatures nominades.

En aquest sentit, en un clima de desafecció política i d'allunyament dels ciutadans cap a la cosa pública, el nostre país va viure l'any passat un punt d'inflexió. L'arribada d'Artur Mas a la presidència de la Generalitat va significar un canvi d'actitud en la forma de governar: en explicar la realitat per crua que fos, en agafar el timó des de bon principi i en començar aplicar les dures però imprescindibles mesures d'austeritat, malgrat la celebració al cap de poc temps d'eleccions municipals i generals, amb el desgast que això podia suposar per a la ferderació de Convergència i Unió.

Així doncs, a través del seu vot, els socis i membres col·laboradors del grup cívic vàrem valorar el lideratge i el coratge posats de manifest en el seu primer any de Govern, avantposant els interessos del país per damunt dels interessos electorals amb motiu dels diversos comicis celebrats al llarg del darrer any. Al nostre parer, el Govern, amb el president Mas al capdavant, ha transmès una imatge de rigor, solidesa i seriositat a la ciutadania, però també a la resta de l'Estat i a l'estranger.

Al mateix temps, com ja he mencionat, també vàrem voler reconèixer la resta de nominats. Van ser la Fira de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d'Indústria i Turisme de Barcelona per la col·laboració público-privada i les sinergies dipositades per aconseguir que Barcelona hagi estat designada Mobile World Capital des del 2012 i fins al 2018; l'Hospital Clínic de Barcelona pel seu lideratge en l'àmbit de la salut en impulsar la col·laboració entre el sistema públic i privat; i la Fundació Pau Casals pels actes promoguts amb motiu del 40è aniversari del lliurament de la medalla d'Or de l'ONU i el 50è aniversari del concert de la Casa Blanca, mantenint viu el missatge universal de pau vinculat al de la catalanitat.

Des del nostre punt de vista, el guanyador i la resta de nominats són un clar exemple del molt "sentit comú" existent al nostre país i cal posar-lo en valor perquè serveixi de referència per a tots i ens animi a vèncer el pessimisme i a veure el futur amb confiança. Així doncs, són una mostra evident de la necessitat de realisme que representa el "sentit comú" com a mitjà de transformació i per avançar en la solució dels nostres problemes, fixar les bases de la recuperació econòmica, del manteniment i viabilitat de la nostra societat del benestar i la regeneració social i política de la nostra societat i del nostre país.

Sens dubte, doncs, considerem que el "sentit comú", seguint la definició de Jaume Balmes vinculada al realisme, és un dels antídots més eficaços per abordar els problemes actuals. Per això, pensem que cal tenir una idea clara del que és i del que representa, per tenir-lo present i aplicar-lo, i la millor manera de fer-ho és reconèixer les actuacions que, a parer nostre, millor segueixen aquest criteri a casa nostra.