Menjar gelats és exclusiu de turistes? La majoria de les persones coincidiria a dir que no. També ho fan els gironins. Quants alemanys, russos o francesos es desplaçaran a Girona des de qualsevol punt de la Costa Brava no per veure el Call Jueu, ni la Catedral, sinó per provar un gelat dels Roca? No és estrany. El director de l'Institut d'Estudis Turístics (Insetur) de la UdG, José Antonio Donaire, afirma que caminem cap a activitats turístiques "desturistitzades". Entenc que es tracta de fer que la gent es desplaci per participar d'una activitat sense tenir la sensació d'estar fent "el guiri". És el mateix que passa amb no-turistes que vénen a fer bicicleta per les vies verdes o no-guiris que volen anar a fer salts de paracaigudes a Empuriabrava. Simplement, a la Costa Brava i al Pirineu de Girona, s'està promocionant el turisme del futur: el turisme dels "no-turistes".

Molts "no-turistes" vesteixen igual que sempre: xancletes i mitjons. Però no volen ser tractats com a "guiris". Un observador desinformat no notaria la diferència. Però serà la clau de l'èxit comercial de la nostra principal indústria.