17 de juliol de 2012
17.07.2012

crear llocs de treball reduint la contaminació

17.07.2012 | 08:30

Crear uns cinc mil llocs de treball i reduir d'un 20% els nivells de CO2 a les comarques gironines. Aquest és el doble objectiu d'un ambiciós programa que ha presentat la Diputació de Girona, i al qual ja s'han afegit més d'un centenar d'ajuntaments.

Una àmplia representació del món municipal de les comarques gironines va assistir dissabte a la Casa de Cultura de Girona a la presentació de l'anomenat "Pacte dels Alcaldes", un projecte ambiental que coordina la Diputació i que si es culmina amb èxit pot afavorir la creació en deu anys d'uns 5.000 llocs de treball, generar unes inversions d'uns 210 milions d'euros, i reduir d'un 20% els nivells de CO2 a la província. El programa consisteix en la posada en marxa d'accions en l'àmbit local que millorin l'eficiència energètica i fomentin l'ús d'energies renovables, i ja s'hi han adherit 110 ajuntaments; la Diputació compta que els 111 restants ho faran abans de finals d'any. El projecte té un doble benefici immediat: des d'un punt de vista econòmic, es creen llocs de treball, es genera inversió, i es redueixen les despeses energètiques dels municipis; i des d'un punt de vista ambiental, es redueixen les emissions de CO2, que a Girona són molt elevades: es calcula que a la demarcació el consum de CO2 per càpita és el més alt de l'Estat espanyol, segons els experts a conseqüència del turisme i de la proximitat de la frontera.
Al "Pacte dels Alcaldes", per al qual s'espera comptar amb fons europeus perquè al cap i a la fi respon a un programa promogut per la Comissió Europea, s'hi han adherit alguns ajuntaments que, de fet, ja fa temps que treballen en aquest camp. Així, per exemple, Girona va engegar recentment un punt de recàrrega per a vehicles amb motor elèctric; Navata, Arbúcies i Setcases han apostat per la biomassa com a font d'energia de les seves ins?tal·la?cions públiques; també ho ha fet Torroella, amb un pla d'estalvi energètic per a dependències municipals; a Llívia, l'Ajuntament ha començat un procés de reciclatge de deixalles orgàniques; i a Besalú, unes plaques solars escalfaran l'aigua de les piscines municipals i també s'emprarà energia geotèrmica, com a Viladrau.
Són petites iniciatives, si es vol, però que sumades poden tenir una considerable importància tant en l'aspecte econòmic com en el de l'impacte ambiental.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook