Un dia de la segona quinzena d'agost miravem el telediari i per uns moments vam pensar que hi havia alguna interferència perquè semblava que cantaven els premis de la Loteria de Nadal. Que si han vingut més milions de turistes que l'any passat, que a l'aeroport de Barcelona hi arrivaben molts més passatgers que el 2011, i altres alts percentatges d'augment milionari en tots els aspectes. Quina sort, els ha tocat la grossa vam pensar, tot i que amb les informacions que ens havien anat arribant, alguna visita turística esporàdica a la costa i a la ciutat de Girona, teníem la impressió que ens volien donar gat per llebre. No van parlar dels comerços de confecció que encara estan esperant els turistes que comentaven per TV3, amb els seus aparadors plens d'articles per estiu i tardor, que ja tots tenien els preus molt rebaixats a mitjan juliol.

Però sembla que la persona responsable d'aquella informació l'havia donada molt concreta només de la ciutat de Barcelona, que són els qui manen. Però ja se'n va cuidar prou bé el president de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines de fer els aclariments pertinents, cosa que li agraïm molt, perquè estàvem preocupats. No sabíem ben bé si la nostra percepció era errònia o la de l'informador. A més, la televisió que ens arriba des de Barcelona, per reblar el clau, informava el dia següent del que semblava que retransmetien la loteria nadalenca, que les pernoctacions hoteleres habien baixat en general, a causa de la crisi econòmica... i només havien augmentat en establiments de la gamma més alta. Tot força confús.

La realitat és que les butxaques i les carteres estan molt buides i per tornar a una temporada turística normal, amb l'afluència habitual a les comarques gironines haurem d'esperar que tot es normalitzi una mica. També hem d'entendre que els Jocs Olímpics celebrats a Londres han frenat la vinguda de molts turistes de Gran Bretanya i de molts altres països europeus, com sol passar, i aquesta temporada estiuenca no ha pas sigut una excepció. Vostès han vist molts vehicles particulars i/o autocars amb matrícula estrangera que no fos la francesa o l'holandesa ? El que sí que hi ha més cada dia són autocaravanes d'arreu.

Tampoc desitgem reveure aquells trasllats de turistes que a principis de temporada del començament dels anys seixanta, havien reservat allotjament a la zona sud de la Costa Brava i que com que no era possible encabir-los en cap hotel ni fonda, en arribar el vespre els portaven en autocars fins a La Jonquera, on passaven la nit, i l'endemà al matí els tornaven a la costa, on podien banyar-se i gaudir de la platja tot el dia. Cap excés és bo.