Per Nadal, pas de pardal, per Cap d'Any, salt de llebre. La llum mediterrània creix ràpidament després del dia més curt de l'any, com Catalunya creix ràpidament després dels tres segles de negra nit de despotisme de Madrid. Qui ho diria que només una generació després de la democràcia es formi un Govern de la Generalitat que fixa la data del referèndum per la independència?

Encara anem a pas de formiga, no de pardal, abans de festes, quan m'han fet una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió. Les llegeixo sovint, així que ha estat alliçonador per un cop ser un dels entrevistats que pot opinar. Passa, però, que les enquestes de la Generalitat van a pas de pardal i no a salt de llebre.

Els polítics catalans sempre han anat al darrere, no al davant, de l'opinió pública. Per això les enquestes que encarreguen estan mal fetes i no reflecteixen el que realment pensen els votants. CiU creia la mateixa nit electoral que treia majoria! Quin polític va promoure l'escola catalana? Jordi Pujol se'n va rentar les mans i foren els pares castellans els que imposaren de la nit al dia la immersió. Quin polític va acabar amb la tortura i matança dels toros? Fou una iniciativa popular que va obligar el Parlament a prohibir-ho. Quin polític volia un referèndum per la independència? Cinc després d'1,5 milions l'11-S, però Carod Rovira semblava somiar proposant la data de 2014 fa uns anys.

Les enquestes reflecteixen el que pensen els polítics, no els ciutadans. Per això no surten temes conflictius, com immersió, toros, o referèndum. El creixement de la independència en les enquestes és producte de la pregunta mal feta. Fins ara donava un ventall des del centralisme, l'autonomia, el pacte fiscal a la independència. Mai un clar sí o no. Avui segueixen fent malament la pregunta amb un ventall de punts de l'1 al 5. Com classifiquen qui contesta 3, per exemple? No serveix l'enquesta per saber qui votaria sí o no a la independència, que és el que els ciutadans volem realment saber.

El mateix de malament amb la crisi. Pregunten si Europa n'és culpable. Perdonin, que tenen Suïssa o Suècia crisi? Per què no pregunten si els nostres polítics en són culpables? Evidentment, ni una sola pregunta sobre corrupció, tot i que sabem que la immensa majoria de catalans creu que els polítics són uns corruptes.

La pregunta sobre mitjans també és falsejada, posant davant els diaris subvencionats amb milions del contribuents, com La Vanguardia exespanyola. Quan jo contesto que llegeixo Diari de Girona, resulta que aquest diari independent dels polítics no surt a la llista! Sobre polítics em resulta fàcil donar un zero absolut al corrupte presumpte innocent Duran Lleida, un doble zero al centralista Rajoy i a la seva provinciana Alícia Sánchez Camacho, i un aprovat just a Mas, sent molt generós. Però cap pregunta sobre si ha de seguir la coalició CiU o millor seria que Convergència trenqués amb el submarí centralista que és avui el partit de CarrascoiFormiguera, afusellat per Franco per català. Cap pregunta tampoc sobre la marxa d'Unió del soberanista i sobirà alcalde de Vic Vila d'Abadal. En les seves enquestes, els polítics van enrere, a pas de pardal de la veritat i a salt de llebre de la corrupció.