El final de desembre, amb les festes de Nadal i l'inici del nou any, sol ser ocasió i temps propici per fer balanç del nostre trajecte vital en funció dels objectius i les expectatives que teníem, i de nou procurem posar remei als errors i ensopegades, i amb bona voluntat fem propòsits, amb la il·lusió i l'esperança d'una vida més plena i densa. Tot és millorable, i per tant convé que personalment, en l'àmbit familiar i laboral, així com en el social prenguem consciència que les persones, la societat i les estructures de tota mena s'han de moure, s'han de modificar, han de millorar. El món, la societat, les estructures polítiques, econòmiques i de tota classe han de canviar si volem tenir futur en pau i justícia.

Però per a això és imprescindible, també, que canviem i millorem les persones, individualment i col·lectivament. La simple crítica envers els altres i la societat en general, i contra els sistemes polítics i econòmics en particular, és molt fàcil de fer, tot i que és legítim fer-ho. I s'ha de fer, sens dubte, però els grans canvis només poden venir o d'una revolució social amb el suport majoritari i viscuda o de la presa de consciència de cada persona i el seu compromís per millorar-se ella mateixa. Dels petits canvis i millores de cada persona se'n deriven grans beneficis i millores per a la societat. I això és possible quan valors com la bondat, i el sentiment altruista i solidari s'imposa als valors de la competitivitat i productivitat, que moltes vegades releguen la persona a un simple valor econòmic i d'utilitat momentània. I la dignitat de la persona no s'ha de mercantilitzar.

Però pensant en el futur immediat que ens condueix a l'any 2013, analitzada la dura i injusta realitat que ens ha tocat viure el 2012, penso i crec que és possible una societat millor, en la qual la persona valgui més que el diner, en la qual tots els que ostenten responsabilitats públiques treballin pel bé comú sense embuts, en la qual es foragitin de la vida pública els corruptes i els corruptors, en la qual el dret al treball sigui una realitat que trenqui el drama de l'atur, en la qual el dret a l'habitatge es protegeixi eficaçment per sobre d'interessos legítims de bancs i especuladors, en la qual les malalties, les desgràcies i les necessitats de persones i famílies no hagin de dependre de la bona voluntat i la caritat dels altres sinó de la protecció suficient de l'Estat i les administracions públiques.

És possible que la decència, l'ètica, la transparència i l'exemplaritat arrelin entre tots els que es dediquen a la vida pública. És possible que les persones canviïn i que siguin recompensades pels seus mèrits i el seu treball. És possible que a la premsa i els mitjans de comunicació apareguin els herois anònims dels nostres pobles i ciutats que fan possible que trobem queviures al mercat, que tinguem aigua i altres subministraments a les nostres llars, que puguem utilitzar els transports públics, que disposem d'escoles ben dotades, que podem passejar per carrers i places netes i ben endreçades... És possible que la ciutadania assumeixi el protagonisme que li pertoca, superant les barreres estretes de partits i organitzacions socials. És possible ampliar i aprofundir la democràcia participativa. És possible que les llistes obertes siguin assumides com a prova d'una democràcia responsable i madura que creu en les persones. És possible que la justícia dicti sentències justes, amb clara visió i coneixement del que és just o és injust, més enllà del que és simplement legal o il·legal. És possible que els estudiants aprofitin la seva etapa de formació per créixer intel·lectualment, humanament i èticament sense escatimar esforços i sacrificis, per compensar la inversió social d'escoles, instituts i universitats. És possible canviar la competitivitat per la cooperació, l'emprenedoria per la responsabilitat social, l'individualisme per la fraternitat, la violència per la pau i la bondat. Entre tots ho podem fer possible. Un món, una societat més justa i fraternal és possible. Posem-nos a treballar. És un somni que no necessita diners, només demana bona voluntat i solidaritat. Feliç 2013.