17 de gener de 2013
17.01.2013

No cal veure-ho per creure-ho

17.01.2013 | 01:00
No cal veure-ho per creure-ho

Des que el fanatisme va enderrocar les Torres Bessones cal respectar escrupulosament tota mena de fe, aquesta creació perfecta que consisteix a creure en el que no es veu. Cal respectar que els Navy SEALs van matar Ossama bin Laden i el van enterrar en el mar (valgui l'expressió) per no dir que li van donar salada sepultura (que tampoc val). La mort de Bin Laden, com a part de la seva vida, és article de fe perquè seguim sense tenir cap prova que l'hagin caçat, encara que el relat hagi servit a Barack Obama per guanyar les eleccions i a Kathryn Bigelow per fer la pel·lícula La noche más oscura.
El mateix exèrcit nord-americà que ha fet de la mort de Bin Laden un article de fe -que ha de ser cregut sense ser vist- es veu obligat a dir que no es crea tot el que es veu en la pel·lícula. "Es pren significants llicències artístiques, encara que es defineix com a històricament rigurosa", va declarar Michael Morrell, director de la CIA, a qui cal creure perquè els caps de l'espionatge no tenen cap raó per mentir. D'aconseguir informació per mitjà de tortura, res. La CIA aconsegueix informació amb maneres exquisides que motiven l'interrogat a col·laborar. Per tallar la polèmica de la tortura, la mateixa cineasta ha aclarit que la pel·lícula "és una dramatització, no un reflex realista dels fets".
Vam veure com es torturava però ja no es tortura i cal creure-ho sense veure, encara que una altra de les conseqüències del món posterior a l'11-S és que gairebé s'havia trencat la raó de la il·legitimitat de donar turment per mitjà de la realitat i de la ficció, per Youtube i per Fox, pel (43) president dels EUA George W. Bush i per l'agent de la UAT Jack Bauer ("24"). Ara aspiren a aconseguir que no creiem el que vam veure a Abu Ghraib. Abans que aconsegueixin això, hi ha La noche más oscura per creure en el que no s'ha vist o per veure el que no s'ha cregut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema