19 de febrer de 2013
19.02.2013

Els ventiladors

19.02.2013 | 01:00
Els ventiladors

"L'amplitud de la bombolla immobiliària
va propiciar pràctiques
de finançament estranyes,
de Lloret a Marbella"

Se succeeixen els escàndols polítics amb una rapidesa que deixa la ciutadania bocabadada i decebuda. En pocs mesos, els ventiladors escampen les vergonyes dels altres en el que sembla també una guerra per mantenir el poder i afeblir al rival. Tenim escàndols de finançament il·legal de partits, alcaldes d'ajuntaments detinguts, suposats aprenents d'espies cercant secrets; ministres amb prou motius per dimitir aquí i a la Xina Popular que no es mouen de la cadira, i una llarga rècula.
Sempre hem pensat que les Espanyes han estat una anomalia a Europa perquè ens vam afegir tard a la modernitat. Un historiador com Fontana va mostrar que la nostra industrialització, lenta i localitzada, no era diferent a la d'altres països europeus, com Bèlgica. En matèria de corrupció no som diferents: tampoc a Catalunya. Vegin l'aeroport inacabable a Berlín, que s'ha menjat enormes pressupostos i que fa dos anys que hauria de funcionar. L'amplitud de la bombolla immobiliària va propiciar pràctiques de finançament estranyes, de Lloret a Marbella i cal esporgar culpabilitats, sense cortines de fum partidistes o debats de banderes per tapar la realitat. La reforma de l'administració local, que sembla menystenir la tasca de molts alcaldes en no preveure un sou per a ells, vol recuperar la figura del secretari d'ajuntament independent, que durant anys va ser barrera a decisions perilloses dels alcaldes.
La ciutadania s'aproparia als polítics si adoptessin mesures com les llistes obertes, la dació en pagament de la vivenda familiar, o la suspensió automàtica del càrrec públic imputat en una investigació judicial: mesures d'higiene democràtica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook