La setmana passada vaig assistir a dos actes públics que em serviran de referència i d'exemples del que considero prioritats de Catalunya: un model econòmic sostenible per al 2020 i pactar un referèndum per poder decidir la relació Catalunya i Espanya.

El dimarts 16 abril, a l'esplèndida seu del Col·legi d'Arquitectes de Girona, a la Pia Almoina, en ple call jueu a la pujada de la Catedral, la portaveu socialista a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, va organitzar un acte sobre turisme i la ciutat de Girona. Cada mes, el grup municipal organitza un diàleg. En aquesta ocasió, amb el suggeridor títol Genius loci i la intervenció del geògraf i director de l'Institut de Turisme (Insetur), José Antonio Donaire, i el professor de la Universitat de Girona i doctor en arqueologia, el Doctor Nolla. Els llocs que parlen i la Girona que dialoga podrien ser els consells pel nou turisme. No n'hi ha prou amb el patrimoni, sinó que cal buscar la connexió ?íntima, personal entre el lloc i les persones, que puguin construir un relat personal, el ?Genius loci.

El passat divendres 19, a l'Ateneu Barcelonès, debat entorn Catalunya-Espanya, organitzat pel Fòrum Cívic-Trobades Ciutadanes, grup impulsor del manifest de setembre de 2012 "Per un projecte majoritari d'esquerres i el dret a decidir en la Catalunya Constituent". Maria Badia, l'europarlamentari de Baviera Wolfgang Kreissl-Dorfler, Jordi Font, Àngel Ros i Antoni Castells com a ponents. Més de 400 persones amb unes idees per part de la mesa clares.

Catalunya necessita d'un gran acord de país, majoritari, per al present i el futur.

- Primer: Acord per mitigar les conseqüències socials de l'atur i la precarietat, i paral·lelament, per un model econòmic sostenible amb serveis públics garantits per la Catalunya d'ara al 2020, així com un nou pacte per la llengua i la cultura.

- Segon: Front comú polític i cívic que convenci amb diàleg Espanya, Europa i a la comunitat internacional que volem fer un referèndum per a decidir el futur de Catalunya.

- Tercer: Pacte per a la regeneració política, per a les reformes: llei electoral, simplificació i rendiment de comptes de les administracions.

Àngel Ros, recordant Tarradellas, apostà pel lideratge que busqui unitat dels grans temes de país a través del diàleg. Relatà la Catalunya nació-ciutat, on tot el que passa ens afecta i obliga, i per ser Estat, independent o compartit amb Espanya dins Europa.

Catalunya necessita més que mai un gran acord de país. Serà possible?, ens dèiem a la primera fila el director i compositor Antoni Ros Marbà, Joan Rigol i jo? Sí, cal construir-ho, des del seny i l'ambició, la força dels arguments i la responsabilitat històrica.

Relligant amb el Genius loci dels diàlegs per a Girona de Pia Bosch, Catalunya el necessita, la seva ànima protectora de la llar i alhora de tot el que és públic, cívic, com a teoria de l'arquitectura constructiva de la fenomenologia traslladada a la política i la societat.