El setembre de 2012, al Parlament de Catalunya, el president Artur Mas va dir: "Els anuncio que un cop que Catalunya hagi assolit els objectius nacionals que el poble de Catalunya decideixi, jo no em tornaré a presentar a unes eleccions a la presidència de la Generalitat. I espero, desitjo i confio que aquests objectius s'aconsegueixin en la propera legislatura, millor en una que en dues".

Unes setmanes més tard, quan vaig tenir l'ocasió d'entrevistar-lo com a cap de llista de CiU a les eleccions del 25 de novembre, li vaig preguntar si la fita que volia assolir abans de plegar era la de convocar i celebrar la consulta, o la d'aconseguir l'estat propi. La resposta va ser aquesta: "Jo vaig dir exactament, i estava molt pensat: "quan el procés es doni per conclòs". I vaig afegir: "espero que això sigui en el termini de quatre anys, d'una legislatura millor que dues"". Repregunta de l'entrevistador: "I el procés es dóna per conclòs quan s'aconsegueix l'estat propi?" Resposta: "Quan el poble de Catalunya s'hagi pronunciat i s'hagi pogut arribar a completar el resultat de la votació. Una altra cosa és la fase de construcció de l'estat propi: allà ja he dit que no hi seré en primera línia".

Observem, doncs, que el president posava una doble condició per passar a la reserva. En primer lloc, que el poble de Catalunya "s'hagi pronunciat". En segon lloc, que "s'hagi pogut arribar a completar el resultat de la votació". Anem a pams. Primer, el pronunciament del poble, és a dir, la consulta. Podria sortir que el poble rebutgés l'estat propi, i llavors -deia Mas a la mateixa entrevista- "el procés haurà conclòs i hauré de ser conseqüent amb les meves decisions". O sigui, cap a casa i eleccions. Però podria sortir que sí, i llavors caldria "completar el resultat de la votació". O, com deia al setembre, "assolir els objectius nacionals que el poble decideixi". I això, què significa? Doncs aconseguir que Madrid i/o Brussel·les reconeguin a Catalunya el dret a crear un estat propi d'acord amb el desig manifestat a la consulta. Algú pensa que això seria automàtic? De cap manera. Caldria força temps d'acció política per "completar" el resultat de la votació. Almenys, una altra legislatura.

De tot plegat es dedueix que aquelles frases d'Artur Mas ja obrien la porta a ser candidat en unes noves eleccions. I per si no ens n'havíem adonat, ara ens ho comencen a recordar.