Les enquestes confirmen que Catalunya i Espanya es troben en ple canvi. A Catalunya els dos partits de govern des de la democràcia, CiU i PSC estan en plena descomposició. A Madrid tot arriba més tard però PSOE i PP tambè cauen en picat.

Catalunya primer. Esquerra ja va sobrepassar els socialistes a les eleccions al Parlament, però les enquestes diuen ara que també superarà CiU, cosa impensable, com ho semblava que sobrepassés els socialistes Els catalans volen les coses clares. Ni carn ni peix, ni CiU que no sap si vol un referèndum el 2014 ni el PSC que no sap si vol un referèndum mai. Les enquestes diuen que Esquerra serà el primer partit de Catalunya amb uns 40 escons mentre CiU segueix baixant, dels 50 que li queden avui a uns miserables 35 diputats. La coalició de govern guanyaria les eleccions, amb un augment de diputats, però Artur Mas hauria d'abandonar el seu paper de Moisès i marxar de la Generalitat, on Oriol Junqueras seria el nou president per a dur Catalunya cap a la terra promesa.

El PSC ja no lliga gossos amb llonganisses. Els socialistes, que no són ni carn espanyola ni peix català, passen molta gana cada dia més allunyats del poder, perdent un 20% més de diputats i potser quedant per darrere dels comunistes!

L'altre partit lligat a Madrid, el PPC, encara perd més, fins a set diputats! El partit que governa amb majoria absoluta Espanya avui quedaria sisè a Catalunya amb menys del 10% dels diputats al Parlament. Espanya fa temps que no és ni carn ni peix a Catalunya.

Mirem les enquestes d'Espanya. Un altre món semblaria, però no, els espanyols tampoc es deixen enganyar pels polítics que menteixen més que parlen. Quin és el principal problema d'Espanya? Els nacionalismes i els Estatuts d'Autonomia surten penúltims, amb el 0,1%, o tres respostes de 2.482 entrevistats. En contrast el primer problema, l'atur evidentment, rep 1.461 respostes. Els espanyols saben molt bé que el problema d'Espanya és econòmic i no els catalans.

Els polítics centralistes lluiten aferrissadament contra els referèndums, però els espanyols ho veuen ben diferent. Diuen molt clarament que estan a favor de la democràcia, un 77%, deu vegades més que els que enyoren la dictadura, un 7%. Però els espanyols també tenen clar que tenim una democràcia de llautó. Més de la meitat creu que la democràcia funciona molt pitjor que a la resta d'Europa.

L'èxit de Media Markt és dir als seus clients que no són tontos. Els catalans no són tontos i els espanyols tampoc. La immensa majoria dóna suport a la democràcia, però creu que tenim una mala democràcia. La immensa majoria dóna suport a les autonomies, excepte Madrid. Madrid, no Catalunya, és poc espanyola, a favor de l'autoritarisme que Espanya rebutja. Sense Madrid, Catalunya i Espanya funcionarien molt millor.