He assistit al Fòrum Impulsa a Girona, al darrere del qual hi ha l'infatigable i optimista empresari Josep Lagares, inventor del concepte creativació (creativitat + innovació). Si hagués de resumir els principals conceptes que planaven sobre la jornada són la necessitat de les innovacions amb finalitat social i la necessitat d'innovacions disruptives. La majoria de ponents van insistir que el motor de l'emprenedoria havia de ser la vocació per millorar les condicions de vida de la gent de forma sostenible. L'altre gran principi que va repetir-se és una obvietat: el principal enemic del canvi és la rutina i l'actitud conservadora. Calen innovacions disruptives per provocar salts endavant.

Vam tenir ocasió d'escoltar uns quants representants d'aquesta manera de fer. Lyn Heward, directora de creació del Cirque du Soleil, que ens va parlar dels nous portals de la creativitat. Amb una experiència rupturista en el gènere del circ que ha permès endegar una autèntica multinacional amb més de 5.000 persones, va fer una crida a descobrir el poder de la creativitat i la imaginació que apliquem a les nostres pròpies vides. Christer Windelov-Lidzélius, director de KaosPilot, un model educatiu disruptiu dedicat a la formació d'emprenedors creatius i a la innovació social. David Heinemeier, danès fundador de Rubyon Ralls, web de codi obert utilitzat arreu del món. El seu llibre Rework ha esdevingut bestseller per explicar com gestionar empreses de manera diferent. Anant Agarwal, de l'Índia i president d'edX, ha canviat els fonaments de l'educació amb cursos lliures i gratuïts per Internet. Jonathan Ortmans de la Gran Bretanya, president de Global Entrepreneurship Week que posa en contacte mentors i emprenedors joves amb l'objectiu de promoure noves generacions d'agents de canvi social arreu del món. Fernando Fabre, de Mèxic, d'Endeavor Global, que catalitza el creixement econòmic a llarg termini mitjançant la selecció, mentorització i acceleració dels millors emprenedors d'alt impacte al món.

Les autoritats, però, que presidiren el Fòrum no es van aplicar la lliçó i no impulsen canvis amb finalitat social i canvis disruptius, superant les resistències corporatives d'oligopolis, funcionaris o polítics.