07 de juliol de 2013
07.07.2013

Tots a espiar

07.07.2013 | 00:00
Tots a espiar

Aquí sembla clar que si no pots pagar-te un espia, el millor és cobrar per ser espiat: com Alícia Sánchez Camacho, que ha obtingut 80.000 euros per no demandar l'agència de detectius que va reconèixer que l'espiava, quantitat que s'ha de sumar als seus molts i sucosos emoluments, que la converteixen en el millor partit de Catalunya. Amb permís d'ERC. Com que a Madrid també hi havia indagacions subreptícies de la marquesa contra Gallardón, s'infereix que les dues nacions seran diferents en això i en allò, però en espies i corrupteles s'assemblen com una castanya a una altra castanya. A Catalunya, l'embull d'espionatges encreuats era tan gros que l'única explicació plausible és que l'agència Mètodo 3 els feia un preu per comprar serveis a granel.
Els Estats (o qui aspira a tocar poder) espien molt el contribuent. Fingeixen que només els interessen els nostres impostos, però és mentida: persegueixen el domini de les ànimes, com els bisbes. En justa correspondència, nosaltres hem de pagar les taxes, però res més. A Vázquez Montalbán el van retenir a l'aeroport perquè a la terminal de duanes va aparèixer una ordre de crida i cerca dictada per un jutjat de Lleida. L'ordre era dels anys seixanta i el delicte, polític. I si això li van fer a un escriptor reconegut, calculin què li pot passar a un ciutadà comú. Encara sort que hi va haver amnistia, que significa oblit. No trenquen ni una sola nota, ni un paperet: tot arxivat.
Ara que Rússia li ha concedit empara al renegat Snowden, la cosa s'anima. Cert que Putin és un dèspota de poc llustre, però tampoc la democràcia americana rebenta de salut: presons secretes, tortures, escoltes massives, violació del correu i la vergonya de Guantánamo, com a mera prolongació del gulag. Potser comença a portar-se millor per fer mèrits enfront i contra Rússia, la competència és bona. A vegades, poques, els Estats es comporten, però si conspiren per enderrocar governs legítims, armen guerres il·legals o inventen amenaces inexistents, farem bé de revelar les dades. I de donar-ne difusió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema