Totes les organitzacions han d'ajustar la seva estratègia als canvis de conjuntura. En l'assemblea del proppassat 24 de maig, en la qual el coordinador de la Plataforma ciutadana El Ripollès existeix! Pere Jordi Piella va anunciar que renunciava a continuar en el seu càrrec, es varen plantejar un seguit de temes sobre el futur, els objectius i la forma de funcionar de la plataforma, que des de fa més deu anys han intentat impulsar una sensibilització en favor de les infraestructures de comunicació viària, ferroviària i telemàtiques del Ripollès i dels Pirineus. En el debat, viu com sempre, es varen plantejar un seguit de temes interessants sobre els que calia reflexionar i es va aprovar un document que vol emmarcar la nova etapa i que, entre d'altres, esmenta els següents temes.

La Plataforma ciutadana El Ripollès Existeix! va nèixer per reivindicar les comunicacions de la comarca del Ripollès en un temps de bonança econòmica, on davant l'allau d'inversions en molt sectors i llocs, hi havia la percepció de que les infraestructures de la comarca eren les grans oblidades. Hi havia, doncs, uns objectius i un naixement lligat a una conjuntura i un temps molt concret. Les tres idees força fundacionals (compromisos ferms i prou promeses, projectes racionals i respectuosos amb l'entorn, i voluntat de prosperar, amb la vista posada mes enllà de la comarca) no han perdut vigència.

Les actuacions i mobilitzacions aconseguides, gràcies a la implicació dels ajuntament i consells comarcals, reivindicant la millora de les comunicacions viàries, ferroviàries i de telecomunicacions del Pirineus i del Ripollès, per sensibilitzar a les administracions autonòmica i estatal i al ciutadans, han portat a fites importants, com, entre d'altres, la commemoració del centenari del Ferrocarril transpirinenc o la celebració del fòrum a Ripoll sobre "La comunicació al Pirineu". Però més enllà d'aquests actes, els resultats en la millora de les infraestructures de la comarca del Ripollès i dels Pirineus han estat desiguals. No obstant cal ressaltar l'aprovació, per el Consell Comarcal del Ripollès, del Pacte Comarcal per les Infraestructures, amb la importància que te aquest document unitari.

La situació actual, d'ajustaments pressupostaris a totes les administracions, aconsellava introduir canvis importants en l'estratègia reivindicativa, per molt que les mancances d'infraestructures han de continuar mereixen una atenció preferent.

Malgrat la situació actual d'estancament i crisi econòmica és necessari continuar actuant en un sentit positiu, reclamant que vagi avançant el camí administratiu dels projectes necessaris per el progrés del Pirineu i del Ripollès, donat que, des de l'inici fins el final d'una actuació, transcorren molts anys. Però quina posició calia que tingués la Plataforma ciutadana El Ripollès existeix!? El que era necessari i segur era que no es podia continuar amb la mateixa dinàmica i que calia introduir canvis.

Hi ha algunes idees: Donar continuïtat d'El Ripollès Existeix¡ com a grup d'opinió, crear d'entrada una coordinació col·legial, augmentar la base de persones implicades i els centres d'interès (més enllà de la reivindicació, un laboratori d'idees, a noves perspectives.

Davant d'un sistema polític en crisi (en el qual cal replantejar-ne les relacions politiques i socials), cal continuar un treball d'aportacions i idees. Estem, doncs, davant una opció oberta.