Durant els anys 2010 i 2011, en plena crisi econòmica, l'administració pública va seguir creant llocs de treball a les comarques gironines. Però un informe del Govern central difós dilluns constata que, per primer cop des que va començar la recessió, les plantilles del sector públic gironí es van començar a reduir l'any 2012, sobretot les de l'administració local i les de la universitat, a força distància de les de l'Estat i la Generalitat (aquesta darrera és de llarg la que té més empleats públics a la demarcació). Les dades d'aquest estudi permeten constatar que, Universitat al marge (per les peculiaritats de la configuració del seu personal), ha estat l'administració local la que ha fet l'esforç d'austeritat més important en aquesta matèria; de fet, els ajuntaments s'han situat des de fa anys al capdavant de la lluita contra els efectes de la crisi, amb mesures diverses per contenir i reduir la despesa, i amb la voluntat, no sempre reeixida, de mantenir els serveis a la ciutadania.

L'ajust laboral de les administracions públiques a les comarques gironines arriba després d'anys d'expansió en la contractació, fins i tot quan el sector privat expulsava milers de persones del mercat de treball, la qual cosa disparava els índexs d'aturats. Els empleats de les diferents administracions van augmentar un 11,8 a Girona entre els anys 2007 i 2011, quatre anys en els quals la Generalitat va convertir-se en la principal generadora de llocs de treball a la demarcació. La situació ha canviat, i la congelació de noves incorporacions afegida a la reducció de personal que es continua produïnt, fa pensar que la tendència a la baixa es mantindrà en el futur immediat.

Un apunt final relacionat amb el conjunt de l'Estat espanyol: Catalunya és entre les comunitats on més s'ha reduït el personal públic (4,77%), per darrere de Múrcia (9,61%), Castella la Manxa (7,17) o Andalusia (5,47%) i a un nivell similar al de Castella Lleó (4,39%) o Madrid (4,01%). Però hi ha comunitats on s'ha retallat molt ?menys, com el País Basc (1,21%) o Extremadura (0,34%).