19 de juliol de 2013
19.07.2013

"Dernier cri"

19.07.2013 | 11:14
Joan Carreras i Pèra
«Els clàssics es mantenen: Toreros, peteneres, barrets mexicans i la samarreta del Barça.»

Una vila turística. Qualsevol. De la nostra Catalunya. Fa quinze anys. Le dernier cri? La inauguració de sucursals bancàries. Es multiplicaven com bolets. Fou un boom de pocs anys. I arribaren les fusions. De bancs i caixes. Reduïdes ara a la mitja dotzena. Eren anys de grans transformacions: dels cafès, en bars i en pubs; l'època daurada del paper. Desapareixia la roba dels restaurants. Qüestió d'estalviar sabons?
Les taules dels establiments, cada vegada més petites. Per encabir-hi més gent. O bé el nou sistema de taulells alts que et fan menjar de cara a la paret. I els bars s'anaven diversificant en sandwitxeries i entrepaneriesÉ Sorgien al mateix temps les cuines folklòriques; el sistema italoamericà de McDonalds i pizzeries es polia, un dia rere l'altre, els plats i els coberts dels clàssics restaurants i fondes. Les mateixes cuines orientals, de bracet amb les llatinoamericanes, feien espai a les noves degustacions procedents de les cinc parts del món. Amb les seves variants língüístiques i gastronòmiques.

Tampoc no quallà del tot; la imaginació és desbordant. Un bon dia començaren de pul·lular unes boutiques oferint totes la mateixa roba. Un avantatge supletori? Que l'empresa es tornava a quedar la roba sobrant; "Per no tenir racons". La roba no era l'eldorado. Perquè allò que volen els turistes en temps de calor és treure-se-la. I refrigerar el cos amb un aliment suau, fresc i gustós. I gairebé per generació espontània les viles de la costa i les de l'interior s'ompliren de gelateries que, per fer-ho més dolç, comparteixen l'espai amb les llaminadures. I amb el "Mister fish", els peixets que se't mengen la pell dels dits dels peus.

I les botigues de souvenirs? Els clàssics es mantenen: Toreros, peteneres, barrets mexicans i la samarreta del Barça. I una novetat que fa escruixir: sabates de goma amb la bandera catalana a la sola de les sabates. Suposem que la idea deu venir d'antics falangistes. Qui ho deia que no hi ha creativitat?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema