No era secessió

Jaime Serrano de Quintana. President de l'Associació Cultural Gerona Inmortal.

El passat dia 12 d'agost va ser publicada una carta del senyor Joan Boronat Lecha titulada "El pes de la raó", en què després de criticar la dirigent del Partit Popular per la seva negativa a participar en les celebracions de l'11 de Setembre, posa accent en la concepció, erròniament tan estesa, que la ?Guerra Civil sorgida a Espanya després de la mort de l'últim rei de la Casa d'Àustria, Carles II, es va projectar a Catalunya com una guerra de Secessió.

Doncs no, no va ser així. Tot el que es commemora l'11 de Setembre, en raó a la derrota de les tropes austriacistes a Barcelona ?l'any 1714, és històricament fals. Va ser una confrontació merament dinàstica, entre els partidaris del futur rei Felip V de la casa de Borbó i els defensors dels drets de l'Arxiduc Carles de la casa d'Àustria. En tots dos bàndols es lluitava per la Corona d'Espanya, no existint el menor indici secessionista.

A més, cal recordar que a Catalunya van existir ciutats i pobles que van abraçar col·lectivament la causa borbònica. A títol d'exemple, hem de fer esment del suport al futur Felip V de la localitat de Castellterçol, lloc de naixement d'Enric Prat de la Riba, figura emblemàtica del nacionalisme català.

Un model a seguir

ÀNGELA FERRER I MATÓ. girona.

Fa anys que passo les vacances a Llançà i la veritat, penso que és de justícia que se sàpiga el gran esforç que fa aquesta vila per atreure turisme, per fer-lo content, per mimar-lo amb tot tipus d'actes tant dirigits a joves com a nens o gent gran. Crec que és un model que es perfecciona any rere any i que molts llocs podrien també seguir aquesta pauta afavorint la vinguda de gent forània atreta pel bon tracte i tota la sèrie d'activitats que organitza l'Ajuntament.

Alguns exemples són: sortides a visitar vinyes i cellers amb tastets inclosos i mitjans de transport, a part d'unes perfectes explicacions; concerts de tots tipus adequats a totes les edats i gustos i a preus superassequibles; sardanes, teatre, humor, festes per a la mainada, biblioteca a la platja, sessions de gimnàstica, ioga, moviments rítmics aptes per a tothom, gratis! exposicions de quadres de molts bons pintors, excursions amb explicació del propi territori, caminades per a qui té bones cames, descobriment de zones gairebé verges, passejades per mar, possibilitat de navegar amb caiac... i segur que em deixo per anomenar molts actes prou atraients. Penso que aquesta manera d'actuar és la que convé a tota la nostra costa i no quedar-nos només amb l'oferiment de mar i sol, que també, però amb l'afegitó de tot el que he anomenat segur que la nostra fama traspassaria fronteres. Ah! i la gastronomia, sobretot l'oferta de peix, és excel·lent.

Palamós paradísÉ de què

Josep Puiggros gafarot. palamos.

Gent que em coneix i sap que de tant en tant escric alguna carta d'opinió i tenen l'amabilitat de publicar-la als diaris, m'havien dit per què no escrius mai sobre Palamós amb la quantitat de coses que es podria dir? No ho he fet mai fins ara.

Des d'aquell temps en què Palamós era pioner en l'ambient lúdic i festiu (els que tenim unacerta edat ho recordem) i es va deixar perdre (com tantes altres coses) en benefici de Platja d'Aro. Han passat molts anys però continuem igual, ens pensem que gaudint d'una bona platja ho tenim tot, no importa que el poble estigui brut i descuidat, no importa que els de la Casa Gran mirin més pels seus interessos, això sí, quan es tracta de sortir als mitjans són els primers. A la Sra. Alcaldessa tota la meva admiració, en això és una mestra consumada, malgrat que aquest estiu no hem tingut gaire el plaer de veure-la per Palamós.

Es diu que ens visiten molts turistes de creuer. Fa temps un regidor em volia convèncer que era mèrit de l'Ajuntament. Jo, que ja sabia que això era fals, li vaig dir: el que crec és que els ajuntaments tant de Girona com de Figueres haurien de pagar-nos una taxa per la quantitat de turtistes que els portem.

Ara m'assabento que l'alcalde de Platja d'Aro (aquest sí que cuida el comerç del seu poble) vol muntar uns autobusos gratuïts perquè vinguin a buscar els turistes de creuer per fer shopping Platja d'Aro. Nosaltres tenim la fama i d'altres carden la llana, potser que algun dia n'aprenguem i si volem que la gent vingui deixem de pensar que tot se'ns donarà fet perquè som els més guapos i cuidem més la imatge de la nostra vila. Per ara els restauradors són els que porten gent a Palamós ja que han aconseguit crear una imatge gastronòmica atractiva; que duri.