Tinc un únic desig per al nou any: que els polítics deixin de prendre'm per idiota. Prendre'm per idiota és que em demanin el vot per a una Catalunya independent sense explicar-ne res. No em val que em diguin que tot anirà millor i que Espanya no ens robarà. Demano concrecions, que ni l'himne ni la bandera no m'exciten.

La consulta s'ha previst com una qüestió de fe: o creus que anirem millor amb la indepèndencia o no ho creus. Però jo no sóc creient. Ho vull saber tot. Tot és tot. Vull saber què passaria l'endemà de la independència amb els diners que he estat cotitzant a Espanya, amb quin codi penal se'm jutjarà si robo un banc o si els supòsits per avortar seran els vigents a Espanya, quin campionat jugarà el Barça, com es convalidaran els títols universitaris espanyols, si funcionaran amb normalitat les comunicacions ferroviàries, aèries i navals amb Espanya, què passa si sóc abonat de companyies telefòniques o energètiques espanyoles, quants funcionaris marxaran i si això suposarà col·lapse en l'administració, si trobaré plàtans de Canàries a la fruiteria, si arribarà el Marca al quiosc, què passarà si viatjant per Espanya necessito atenció mèdica, si els rècords esportius i Guinness catalans comencen a computar des de la independència o valen els assolits abans, quant trigaré a tenir un passaport vàlid, on posaran duanes, com s'assumiran les competències en Medi Ambient de la Guàrdia Civil... i afegeixin tot el que vulguin fins arribar a si les prostitutes espanyoles podran exigir un plus d'exotisme en considerar-se llatines i si per aconseguir la residència els estrangers ja no hauran de saber el nom de l'esposa de Rajoy sinó el de la d'en Mas.

Si no ens expliquen res, significa que o bé no tenen ni un pla per a l'endemà o bé no volen revelar-lo, i no sé què fa més por. Ganes de marxar d'Espanya no me'n falten, però si pretenen que em tiri a la piscina facin el favor de posar-hi aigua.