El 4 i el 5 de gener de 1964, ara fa 50 anys, el papa Montini pelegrinava a Terra Santa, per tal de visitar, com a pelegrí de la pau, el país on va viure Jesús.

Aquest viatge, quan encara no hi havia relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i Israel, va ser anunciat només un mes abans, el 4 de desembre de 1963.

El papa Pau VI desitjava anar a Terra Santa "a honorar els llocs sants on Crist va nàixer, va viure, va morir i ressuscitar i se'n pujà al cel".

El Papa, que entrà a Terra Santa per Amman, va visitar durant dos dies el país de Jesús. Davant la porta de Damasc, a Jerusalem, el papa expressava "l'alegria i l'emoció en creuar el llindar de la Ciutat Santa", tal i com ho canta el salm 121.

En la seua pregària a la basílica del Sant Sepulcre, amb humilitat, el papa Pau VI demanà perdó pels errors del passat, i ens va exhortar a "prendre consciència dels nostres pecats, dels pecats dels nostres pares, dels pecats de la història passada, dels pecats de la nostra època".

Una dimensió important d'aquest pelegrinatge, va ser el trobament ecumènic del papa amb el patriarca armeni i el patriarca ecumènic de Jerusalem. Però sobretot, el fet més significatiu del viatge del papa Montini a Terra Santa, va ser l'encontre amb el patriarca ecumènic de Constantinoble, Atenàgores I. De fet, l'abraçada de Pau VI i Atenàgores va obrir un camí de reconciliació entre l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa, després de més de 500 anys del Cisma d'Orient, originat per l'excomunió mútua del papa Lleó IX i el patriarca Miquel I. És per això, que un any després d'aquest encontre entre Pau VI i Atenàgores, a Jerusalem, es revocaren els decrets d'excomunió mútua de 1054, que havien ocasionat el cisma. Així, el 7 de desembre de 1965, en una declaració solemne de Pau VI i d'Atenàgores, s'anul·laren mútuament les excomunions recíproques de 1054. En aquella declaració conjunta, el papa Montini i Atenàgores apostaven per refer "les relacions fraternals" entre l'Església catòlica romana i l'Església ortodoxa de Constantinoble, lamentaven les paraules ofensives, els retrets i els gestos condemnables, i esborraven "de la memòria de l'Església les sentències d'excomunió".

El papa Montini, artífex de pau i de reconciliació, va visitar també durant aquells dos dies a Terra Santa, la basílica de l'Anunciació de Natzaret i la de Betlem.

Preocupat per la unió de l'Església, la pau i el diàleg amb les altres religions, Pau VI va crear aquell mateix any el Secretariat per a les religions no cristianes i també, el 1976, el Consell Pontifici Justícia i Pau.

Quan ja s'han complert 20 anys de les relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i Israel, el papa Francesc viatjarà enguany Terra Santa (Jordània, Israel i l'Autoritat Nacional Palestina) del 24 al 26 de maig, per commemorar el 50è aniversari del pelegrinatge del papa Pau VI, un pelegrinatge que obrí camins de reconciliació i de diàleg, sobretot amb l'Església ortodoxa de Constantinoble.