Els valors estan arrelats en la nostra condició. Operen com un punt de mira i són l'objectiu últim en la formació de la nostra personalitat. Són, doncs, pautes i guies de conducta. Sovint ens interroguem sobre què som i què fem, i també sobre tot allò que ens envolta. Els individus necessitem obrar amb un propòsit clar, i l'escala de valors ens ajuda a triar entre camins. Aquesta referència ens permet resoldre conflictes i prendre decisions. L'escala de valors serà responsable en cada cas dels principis i les regles que posem en funcionament. La manca d'un sistema de creences ben definit ens deixa en el dubte, alhora que ens lliura a mans -o ments- alienes.

Per tant, no és cert que la crisi que ens ha arrossegat a una situació excepcionalment fastigosa hagi estat causada per gent sense valors. La realitat és que els culpables sí que en tenen, el que passa és que són terribles. Espanten.

Sabem qui som si som conscients de què preferim i si som capaços de conèixer els objectius de la nostra vida amb un cert rigor. En què pensaven els responsables de destrossar fins a tres generacions?