Una xarxa social com Facebook és un baròmetre per veure allò que ens preocupa i ens interessa en l'àmbit global. Sempre hi ha una imatge que volem donar als altres i uns interessos que volem compartir. L'any passat, els temes que més van interessar mostren un xic com som i com pensem. El rei dels temes és el Reial Madrid, bèstia negra del Barça, anticrist de la culerada. A Facebook domina com a font de discussió i debat. Però que els seguidors culers no s'alarmin, el segon tema és Messi, el megacrack, l'equilibrista de l'àrea petita, la caixa registradora de les marques. I el tercer més tocat és el Barça, bèstia negra dels merengues, anticrist de la casa blanca. El futbol guanya per golejada. Només el quart tema més debatut fuig d'estudi: parlem de Sanitat. Com ens afecten les retallades sanitàries? Hem d'acceptar que en un hospital comarcal no et vulguin fer una radiografia al peu, i et diguin que, tot i anar coix, això no és res? Per què triguem vuit mesos a ser operats d'unes simples cataractes? Ens afecta la nostra salut; la percepció que els nostres gestors abandonen un sistema sanitari públic que era dels millors del món.

Aquest és el quart tema a la xarxa social. El cinquè, tornem-hi, és el guaperes clenxinat Cristiano Ronaldo, l'antítesi del Messi. Ombra i perill del crack argentí. El contraatac letal per excel·lència és un dels grans temes de debat. El seu plor en recollir el trofeig de la Pilota d'Or li va suposar, trinco-trinco, una prima de tres milions d'euros. Va ser el jugador de l'any i es va embutxacar una morterada de calés alhora. Quina enveja!

Entre els esdeveniments personals que afegim a la xarxa social, el rei és comunicar que sortim amb algú, que hem trobat una ànima bessona per compartir avorriment i emocions; explicar que ens casem o que compartim vida en comú. El segon és torturar els amics amb les fotos dels viatges; que si Tailàndia, que la Torre Eiffel; que si aguantem la torre torçada de Pisa. Que si comprem això o allò tan bé de preu a Nova York. Vaja, fer dentetes. El tercer tema personal és un canvi de residència. El quart tema és comunicar que la nostra mitja taronja deixa de ser-ho, que som un cor trencat, un gos a la deriva en les llambordes de la vida. El cinquè és que tenim un nou amic, virtual o real. En definitiva, ens cal una veu amiga, un lector, la mà càlida que ens faci sentir més acompanyats en el moviment continu de translació i rotació del món. Amén.