23 de gener de 2014
23.01.2014

u-Salut

23.01.2014 | 00:00
u-Salut

"Els serveis de salut estan evolucionant cap a una atenció més de base poblacional que no pas institucional com fins ara"

En el trànsit del segle XX al segle XXI estem vivint una nova transformació de l'atenció sanitària en la qual els serveis de salut estan evolucionant cap a una atenció més de base poblacional que no pas institucional com fins ara. És a dir, estem transitant a una atenció més centrada en el pacient i no tant en el professional de la salut, a un sistema en el qual el pacient no és un complidor passiu sinó un ciutadà coproductor del seu propi benestar. I en això les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) hi tenen un paper clau.
És per això que és interessant conèixer l'enquesta sobre TIC i Salut que es fa anualment a tots els centres sanitaris des de l'any 2007. Doncs bé, aquesta enquesta ha palesat que la telemedicina ha duplicat el seu ús només en dos anys. Actualment, el 55% dels hospitals fan telediagnòstic, un 44% utilitzen la teleconsulta i un 13% fan telemonitorització. El 9% dels hospitals estan a nivell 6 de l'escala Emram de 7 nivells, és a dir, que treballen quasi sense papers, i un 65% a nivell 5. Val a dir que a Europa només un 1,5% dels hospitals estan a nivell 6 i un 16% a nivell 5. A més, un 70% dels hospitals i Centres d'Atenció Primària utilitzen dispositius mòbils (portàtils, taule?tes, smartphones, etc.) que els permeten consultar i integrar la informació en temps real a la història clínica electrònica.
Segons la Fundació TicSalut, actualment existeixen al món més de 40.000 aplicacions mòbils (apps) dedicades a la salut. Certament, molt més propi perquè un ciutadà sigui realment coproductor de la seva salut. I, a més, li permet ser-ho des de qualsevol lloc en qualsevol moment. Per això des de fa uns anys alguns han promogut que cal passar de l'e-Salut a l'u-Salut (u d'ubiqüitat).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema