omés els espanyols, a tot el món, solen creure que Sean Connery és anglès o que Escòcia és una regió d'Anglaterra. Sobre el fet nacional i les llengües Espanya, a tot el món, és un cas a part. Winston Churchill ho va deixar dit "Spain is different". Espanya, sobre Catalunya practica un racisme institucional: no considera "espa?nyols" els escriptors i cantants que utilitzen el català i en canvi obliga a ser espanyols els cuiners, els músics, els esportistes, els científics... I això ho fa tant la dreta com el PSOE. Un cas destacat d'aquest racisme de l'ambient socialista és el diari El País, que sovint publica llistats de "rock espa?nyol", "literatura espanyola", etcÉ o de personalitats diverses. I ho fa, sovint, d'una forma ostentosa i grollera, com quan amb Ferran Adrià, a portada, jugava amb la designació de "el cocinero español", per ?contrasrestar el que Santi Santamaria afirmava que era català.

Veiem-ho. 22 de les 100 personalitats "iberoamericanes" que El País semanal considera que han contribuït més a definir grans aspectes que defineixen el 2013 són personalitats catalanes, obligatòriament espanyoles. Ho són d'origen, o de destí, perquè Catalunya sempre ha estat una societat oberta. A part n'hi ha dels Països Catalans, com el tennista Rafael Nadal.

Si ens fixem en els grups de personalitats del 2013 triats això es fa ben palès. Al bloc "Estrelles", tres de les quinze personalitats incloses en aquest bloc són catalanes de naixement. Primer, els germans Joan, Josep i JordiRoca de la ciutat de Girona. Els mitjans espanyols, les trobades gastronòmiques, etcÉ els presenten de forma histèrica com a "espanyols" i representants de la "cuina espanyola" (que, en aquest cas és una bestiesa).

El segon és Daniel Brühl, "l'actor hispanoalemany nascut a Barcelona" que ha protagonitzat el film dedicat a presentar la trajectòria de l'anarquista català Salvador Puig Antich. La tercera estrella és el periodista Jordi Évole-que tot i que és del Baix Llobregat, em consta que, amb permís dels socialistes, encara és Catalunya.

El cinquè bloc és el més nombrós: són 17 "creadors". D'aquests, 4 són originaris del món català. Primer, el restaurador Albert Adrià: un director de museus d'art, Manuel Borja-Villel; un escriptor, Luis Goytisolo, un dels tres germans barcelonins Goytisolo. Naturalment, no hi posen cap dels grans escriptors que escriuen en català, fins i tot superiors a Goytisolo, en aquest cas, per al diari-setmanari, es veu que no són "espanyols".

El setè bloc de personalitats destacades és dedicat al món dels esports, on la presència catalana és aclaparadora. De 12 individualitats o equips, n'hi ha 7 que tenen una relació directa amb clubs o equips catalans. Són: primer els motoristes Pol Espargaró, Marc Márquez i Maverick Viñales. També les nedadores Mireia Belmonte i l'equip espanyol de natació sincronitzada. Quart, dos equips femenins ?espa?nyols més: el de waterpolo i el de bàsquet, amb Marta Xargay i Alba Torrens.