Què passa

a la Garrotxa?

Jaume Tané. olot.

La gent dels nostres temps de joventut (abans d'edat mitjana i avui tots avis) vàrem tenir sempre un sentit molt col·laborador i participatiu en comissions, juntes, pavordies, direccions de barris... Quasi tot de manera desinteressada, a favor de les entitats i de la seva gent. Avui, tot això és història, perquè a la major part dels ciutadans quan els demanen fer alguna cosa, el que primer volen saber és quant guanyaran.

Aquest inici dóna pas a un fet actual: Molta gent em van mostrar la seva inquietud per l'abandó del nou Hospital del Pla de Dalt i el silenci sobre la posada en marxa del nou vial Nord des de l'Autovia (A-26) fins a Cudella (es tracta de la part de la variant d'Olot que correspon fer a l'Estat).

Aquesta gent em va demanar fer una gestió al Govern central en nom de tots els ciutadans. La idea era preguntar pels dos temes: el nou hospital i el vial de l'A-26.

No és la primera vegada que m'adreçava al govern en representació d'un grup de ciutadans. Ho vaig fer amb Felipe González, José María Aznar i Jordi Pujol per diferents temes i sempre vaig tenir respostes directes a través dels seus corresponents secretaris de presidència. Ara el govern Rajoy també m'ha respost:

En aquesta ocasió, vam demanar diners per acabar l'Hospital Comarcal (amb millores per evitar viatges de pacients a Girona). Vam demanar un ajut com el que varen fer per pagar els deutes de les farmàcies catalanes i com el que sembla que faran perquè la Generalitat pugui pagar els proveïdors. Al mateix temps i aprofitant l'avinentesa que posin una partida per a Olot!

No em vaig explicar prou bé perquè em responen que el tema sanitari està transferit a les autonomies i no hi poden intervenir. No diguem que ho facin ells, demanem euros per la Generalitat, perquè pugui acabar l'Hospital per sempre. Tot i que ara sembla que obriran el nou Hospital pel setembre, però sense les novetats esperades, perquè a les caixes només hi ha teranyines. Què hi farem...

Ens donen àmplia informació sobre la variant nord, la N-260 entre Olot i Ripoll, millores entre Olot i Sant Joan de les Abadesses, ampliar l'A-26 fins a Figueres, amb dos trams Figueres, Cabanelles, Besalú.

Amb totes aquestes coses haurem de tocar la tecla de Pere Macias (diputat) que juntament amb el recordat Pere Bretxa i Galí són els dos millors alcaldes que hem viscut en tota la nostra existència i temps d'activitats de tota mena.

Com era el nostre costum volia informar-vos detalladament de la gestió i de la resposta de Madrid, però no m'ho han deixat fer. Tothom sap que havia estat més de 40 anys als mitjans de comunicació olotins. En el seu dia la Jefatura del Movimiento ens va passar a Joan Miranges i a mi el setmanari La Garrotxa. Vaig estar a Ràdio Olot en els difícils moments de passar a la FM. Hi vaig estar amb en Joanet de Can Grill. Vaig dirigir la primera estació de televisió comarcal, Canal 39 OlotTV inscrita al grup de teles locals de Cardedeu. Doncs bé: Gràcies a Diari de Girona ha estat possible publicar-vos aquest escrit perquè per als membres d'alguns mitjans olotins dec tenir lepra o alguna cosa per l'estil. Aquesta és la llibertat d'expressió garrotxina avui?

Recuperarem

Sa Riera?

Antoni Rovira. Sant Cugat del ?Vallès.

Ara fa unes setmanes es va publicar en aquesta mateixa Secció una carta del Sr. Joan Pi en la qual explicava la seva preocupació (que crec majoritària a Begur i més concretament a Sa Riera) respecte a l'aportació de sorra pel mar a la platja de Sa Riera. En el mes de maig del 2013 es traslladaren unes tres mil tones de sorra a Sant Feliu de Guíxols i en aquest sentit voldria agrair la iniciativa d'aquesta operació a l'Ajuntament de Begur i el suport rebut de la delegació del MOPU a Girona.

Segons el doctor en Geologia Marítima Jordi Serra (UB), en una conferència el passat mes d'agost, entren cada any a la cala i a la platja de Sa Riera unes quatre mil tones de sorra i per evitar aquest procés s'hauria, a més a més, de continuar amb l'extracció de sorra, dragar el fons marí i construir un dic emergit.

Sembla que aquestes dues accions (dragar i construir un dic emergit) són d'un cost important però hem de recordar que la sorra marina és la segona matèria primera més consumida al món (després de l'aigua) i per tant molt preuada.

Crec que amb els actuals excedents de sorra es podrien finançar aquestes actuacions i evitar que el mar se'n vagi de Sa Riera.

Malbaratament públic

adam macia-parris. manlleu.

Últimament estan canviant i afegint alguns senyals de diverses carreteres d'Osona. Está bé quan és per millorar la seguretat a les carreteres, o quan els senyals estan en mal estat o s'han d'actualitzar senyals orientatius, però m'he fixat que alguns dels senyals que han canviat no eren necessaris, perquè l'anterior senyal encara estava en bon estat o en alguns casos feia poc que ja s'havien canviat els senyals, com és el cas de les rotondes del polígon industrial ?Malolles de Vic. A més a més han tornat a cometre errors, per exemple posant nous senyals (que fa poc els han tapat) que indiquen per anar a Olot per l'antiga carretera Vic-Olot (C-153) que travessa el polígon, i al mateix temps n'esborren de velles. No s'entén. Aquí ningú s'aclareix com indicar per anar a Olot. Això en part passa perque la nova carretera que va a Olot, la C-37, no enllaça amb l'antiga carretera C-153, en canvi a la Garrotxa ho van tenir més fàcil perque la C-37 sí que enllaça amb l'antiga carretera i no han hagut de canviar senyals. Una solució seria d'indicar Olot per les dues carreteres i posar per exemple, Olot pels túnels de Bracons (C-37) i Olot pel Coll de Condreu (Rupit) per l'antiga carretera C-153. Això és un suggeriment per als responsables de les carreteres que van en direcció a Olot i dels ajuntaments de Manlleu, Vic, Gurb i Roda de Ter.

Concert a Cap Roig de l'Elton

joan enric carreras mercader. bellcaire d'empordà.

Avui llegeixo que les entrades del concert de l'Elton s'han venut en 20 minuts, tot i que el seu cost és de 200 i 260 euros. La veritat, són noticies que no s'haurien de publicar, atès que una bona part de la nostra població amb aquesta quantitat ha de passar el mes, i em sembla de malt gust ensenyar que uns tenen tant i altres tan poc. Ja sé que en molts temes sempre hi ha diferències, no solament amb els concerts de Cap Roig, sinó amb restaurants de més o menys nom, i altres minúcies, però en aquest moments, en què malauradament les notícies ens diuen que volen tancar la Grober, com altres fàbriques que ja han tancat, i les que tancaran, perquè els nostres governants només han salvat la Banca, només ens faltava dir-nos que uns quants sí poden gastar-se el que molts altres no poden... Res més, estic indignat pel sistema que ens ha arruïnat, ara els qui tenen diners per poder fer "treballar" aquests diners només han de comprar deute públic, no els cal muntar fàbriques com ho feien el segle passat, i aquest sistema ens està arruïnant a tots, però bé: els que puguin anar al concert, doncs que s'ho passin bé, res més.