La curiosa bestiola que som -un mico inquiet que va pujar als coturns d'un déu menor- creu que amb el seu cervell pot entendre el món, pretensió tan excessiva com inevitable, però per aquesta via se li fica tothom al cervell, amb els lògics problemes d'estiba i sobrecàrrega. No n'hi ha prou amb la capacitat per generar imatgeries i ens fantasmals, a més necessitem veure'ls o els veiem fatalment. Això són les al·lucinacions que donen títol a l'últim llibre d'Oliver Sacks, més desimbolt, confident i personal a mesura que envelleix: inclou un capítol sobre els seus usos i abusos de tot l'arsenal psicodèlic dels 60.

Com passa en altres llibres de Sacks, el neuròleg -que és el cartògraf interior del continent original- descobreix que al·lucinar és una pràctica força comuna que es desencadena en múltiples disfuncions sensorials, en el pòrtic i la sortida del son, amb certes drogues i en un mostrari amplíssim de trastorns majors i menors que van del Parkinson a la migranya i de l'epilèpsia a les febres. A vegades, els produeixen els remeis. No he dit res de l'esquizofrènia, que és el que li van diagnosticar a un grup de voluntaris en un experiment en el qual van relatar al doctor les seves al·lucinacions visuals o auditives. Van enganyar els sanitaris, però no els verdaders esquizofrènics, que els deien: "Vosaltres no sou com nosaltres. Sou periodistes o professors".

El bo de Sacks va trobar la seva vocació després de la lectura compulsiva -saturada d'amfetamines- d'un adust tractat centenari sobre la migranya de l'extensió de l'erm sorià. Al final creia haver trobat el seu lloc en el món, una inefable sensació de gratitud, aquesta barreja exacta de ciència i humanisme que li permet trobar en cada trastorn un nou enlluernament, una altra capacitat inèdita, un racó verge del laberint humà. El llibre porta algunes velletes adorables com la poeta cega Virginia H. Adair i la llanterna màgica de les seves al·lucinacions o la senyora Gertie C.,a qui un cavaller al·lucinatori de fora de la ciutat, li portava, en caure la tarda, amor, atenció i regals.