És increïble com la natura es rebel·la sovint contra el progrés, demostrant que no sempre es pot avançar a la velocitat que permet el coneixement i la tecnologia i que de vegades aquest topa amb la simplicitat més absoluta i amb els elements més minúsculs. En moltes ocasions hem vist aturar projectes faraònics d'infraestructures per una colònia, petita o gran, de determinats animalons, ja sigui una papallona, un ratpenat, una tortuga o una àliga cuabarrada.

Aquesta setmana s'ha sabut que el gegant de l'automòbil Mazda ha hagut de cridar a revisió 100.000 vehicles, perquè una aranya coneguda amb el nom científic de Cheriacanthium, i popularment com aranya de sac groc, que té debilitat per la benzina, construeix unes teranyines dins el sistema de combustible dels automòbils d'aquesta marca japonesa, fet que provoca esquerdes al dipòsit de benzina, pèrdues significatives i el risc d'incendi en els vehicles. De fet, ja fa mesos que els enginyers de Mazda van de corcoll per trobar una solució al problema, sense que de moment sàpiguen com afrontar-lo, al marge del cost que els ha suposat haver de revisar tal quantitat de vehicles del model Mazda 6. De moment, el problema es concentra als Estats Units, però no hi ha res que determini que aquest no pugui reproduir-se en altres continents.

És així de simple i així de curiós, una minúscula aranya es pot carregar el compte de resultats d'una multinacional. I arribats a aquest punt, potser caldria pensar com la societat es desenvolupa sense tenir en compte que al seu voltant segueix havent-hi una natura que reacciona davant d'aquest desenvolupament i que ho fa de la manera més simple i més sorprenent.

I si no que els ho preguntin als de Mazda, com no varen tenir en compte que hi havia una espècie d'aranyes addicta a la benzina.