Això no ho deia cap antisistema o cap radical d'esquerres. Ho deia el Sr. Alfonso Rus, president de la Diputació de València, alcalde de Xàtiva i president Provincial del PP valencià, quan es referia als professors que ensenyen en valencià. La frase completa del Sr. Rus en un míting del PP, era: "Alguns professors valencians, eixos que diuen "aleshores" i "gairebé", són uns gilipolles. Anem a rematar-los". I és que convé recordar-ho, ara que han saltat a la xarxa insults sobre l'assassinat de la Sra. Isabel Carrasco, presidenta de la Diputació de Lleó i del PP d'aquesta ciutat.

Una de les condemnes més rotundes davant la mort de la Sr. Carrasco ha estat la de la Sra. Rita Barberà, alcaldessa de València. La Sra. Barberà, que ha denunciat "un clima de violencia social que crece en espiral", demanava "poner freno a este clima de radicalidad que no tiene nada que ver ni con libertades de expresión, ni con libertades de información". I per això animava "a instituciones y partidos a unirse para frenarlo". La Sra. Barberà manifestava el seu sentiment de "dolor, estupor, horror, consternación, condena, condolencia y pesar". No puc estar més d'acord amb la Sra. Barberà. Jo també condemno aquesta mostra de barbàrie i de violència. Però no només aquesta, sinó totes.

I és que el "clima de violencia social que crece en espiral", com diu ara l'alcaldessa de València, l'estem vivint els valencians des de fa més de 30 anys! Cal recordar la bomba que esclatà a la casa de l'escriptor Joan Fuster? O la que van enviar (embolicada com un regal de Nadal!) al professor Sanchis Guarner? O les successives bombes a la llibreria 3 i 4 de València i a d'altres llibreries del País Valencià? O la mort a Alacant de Miquel Grau, la nit del 6 d'octubre de 1977, quan enganxava cartells de la Diada Nacional del País Valencià? O la mort del jove Guillem Agulló? O les agressions a la Fira del Llibre, a l'Escola d'Estiu o la bomba posada a un cine d'Alcoi que projectava la pel·lícula, La portentosa vida del P. Vicent? O les pintades, encara recents, a la casa del President de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua? O l'atemptat a la llibreria Set i mig d'Alacant, el 1977? O les agressions a Josep Guia i la crema de la bandera del Consell al balcó de l'Ajuntament de València, el 9 d'Octubre de 1979? I encara, el passat dia 17, els cinc joves ferits en la Trobada d'Escoles en Valencià a Benirredrà? Totes aquestes agressions (i moltes més) han estat provocades pels ultres anticatalanistes i espanyolistes que ataquen la llengua i la cultura del País Valencià. I encara cal recordar la piulada del regidor Juan Montero, de PxC de L'Hospitalet, alegrant-se de la mort del jove Guillem Agulló.

Quantes vegades hem demanat, com ara fa l'Alcaldessa de València, "poner freno a este clima de radicalidad que no tiene que ver ni con libertades de expresión, ni con libertades de información"? Quantes vegades, davant la situació de violència, que porta més de 30 anys actuant impunement al País Valencià, hem demanat "a instituciones y partidos a unirse para frenarlo"? L'alcaldessa de València, amb molt bon criteri exigeix "ponerle coto y rebajar el clima de radicalidad y violencia para recuperar el espíritu de la Transi?ción". Això és el que nosaltres estem demanant des de fa anys. Les agressions al qui va ser alcalde de València, Ricard Pérez Casado, al qui era president del Consell, Josep Lluís Albinyana o al president de la Diputació, Manuel Girona, no creen sentiments de "dolor, estupor, horror, consternación, condena, condolencia y pesar"? O al P. Pere Riutort o la violència de grupuscles ultres a les misses en valencià a l'església de la Companyia de Jesús? Per què el Ministre de l'Interior actua amb tanta celeritat contra la kale borroka i és tan lent amb les agressions de l'extrema dreta? Sap l'alcaldessa de València la soledat i el dolor dels pares del jove assassinat, Guillem Agulló, quan a més de la mort del seu fill han de suportar les pintades (impunes) com: "Guillem, jódete"? O els familiars de Miquel Grau, oblidat per les institucions valencianes?

L'alcaldessa de València diu que els insults a la xarxa "son apología e instigación del crimen, la violencia y la muerte". I per això considera que "deben estar tipificados de alguna manera en el Código Penal". Però per a tots, no?

Som molts els que encara esperem la protesta de l'alcaldessa de València contra les bombes a Fuster o a la llibreria 3 i 4, als apedregats al Correllengua, a Gandia i contra els assassinats de Miquel Grau i de Guillem Agulló. O contra l'agressió als cinc joves, el dissabte dia 17.

I és que no es pot condemnar només uns actes de violència, i mirar cap a un altre costat quan els violents ataquen (i maten!) persones, o destrossen llibreries.

L'alcaldessa de València també demanarà "poner freno a este clima de radicalidad" del Sr. Rus? Ho dubto molt.